Prefectul Ioan Tibil a convocat, marţi, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), având în vedere confirmarea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic într-o exploataţie gospodărească din localitatea Nadăşu Hododului, comuna Hodod.
După prezentarea situaţiei de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Nicolae Dumuţa, şi a modalităţii de transmitere a bolii, CLCB a emis Decizia nr. 11/10.12.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în cadrul acestei exploataţii din comuna Hodod.
„În cadrul acestui plan, s-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 kilometri incluzând localităţile Nadişu Hododului şi Hodod şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând şi localităţile Babţa, Corund, Ser, Bogdand, Lelei, Giurtelecu Hododului, din judeţul Maramureş: Corni, Bicaz, Oarţa de Sus, Orţiţa şi Ciuta; din judeţul Sălaj: Mineu, Chilioara, Archid, Coşeiu, Şamşud, Colonia Sighetu Silvaniei, Chieşd şi Valea Pomilor precum şi exploataţia comercială SC Zoicas Prod SRL Giurtelecu Hododului”.
Prefectul a insistat pe colaborarea între toate instituţiile membre pentru oprirea răspândirii pestei şi în special a solicitat Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Jandarmeriei Satu Mare şi celorlalte instituţii cu competenţe de control să contribuie activ la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul judeţului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană.
„Este confirmat un nou caz de pestă porcină în judeţul Satu Mare, trebuie să aplicăm cu toată fermitatea şi responsabilitatea măsurile impuse de specialiştii veterinari pentru controlul bolii, cu atât mai mult cu cât se apropie perioada sărbătorilor de iarnă. Fac apel, pe lângă toate autorităţile, inclusiv la micii crescători de animale, la responsabilitate privind valorificarea, mişcarea şi sacrificarea porcinelor pentru a nu a asista în perioada Sărbătorilor la restricţii şi în alte zone ale judeţului Satu Mare”, a mi transmis prefectul Ioan Tibil, potrivit sursei citate.
Este alertă sanitară într-o comună din Cluj, după ce mai mulţi porci au fost diagnosticaţi cu pestă porcină. Autorităţile au luat măsuri de izolare a focarului pe o rază de 3 kilometri iar locuitorii din zonă au fost avertizaţi să aibă grijă de unde cumpără carnea de porc.
Autorităţile au instituit două zone de siguranţă în jurul focarului, una de protecţie pe o rază de trei kilometri, iar alta de supraveghere pe o rază de 10 km. Acestea includ 25 de localităţi, atât din judeţul Cluj, cât şi din Sălaj, dar şi şapte fonduri de vânătoare pentru că pesta porcină se transmite şi între mistreţi, nu doar între porcii din gospodării, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. Analist: Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite
În aceste zone este interzis transportul de porci pe drumurile publice şi private, fără un aviz special de la cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară. De asemenea, localnicilor le este interzis să scoată porcii din gospodării sau să îi vândă, târgurile fiind oricum închise.
Reprezentanţii DSVSA supraveghează focarul depistat până acum în patru gospodării pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Din datele de până acum se pare că virusul a ajuns în judeţul Cluj din judeţul Sălaj, după ce câţiva săteni au vândut în localitatea Sărata din Cluj, o scroafă cu mai mulţi purcei. Visusul pestei porcine este extrem de agresiv şi transmite extrem de uşor între porci, dar nu afectează sănătatea omului.