Peste 1.000 angajaţi CFR vor fi concediaţi de la 1 martie. Sindicatele vor să conteste decizia

Peste o mie de angajaţi ai CFR Călători au fost anunţaţi marţi că de la 1 martie vor fi daţi afară. Disponibilizările sunt parte din programul de restructurare a companiei, agreat cu Fondul Monetar International. În procente, asta înseamnă că numărul salariaţilor CFR Călători va scădea cu 10 procente. Sindicatele vor să conteste în instanţă decizia.
Romania TV
21 feb. 2012, 14:30
Peste 1.000 angajaţi CFR vor fi concediaţi de la 1 martie. Sindicatele vor să conteste decizia

Sindicatele contestă în instanţă programul de disponibilizări de la CFR Călători care prevede că peste 1.100 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă din luna martie, susţinând că decizia a fost luată fără ca reprezentanţii salariaţilor să fie consultaţi.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu, a declarat, marţi, că după ce vor primi notificarea privind disponibilizarea a 1.143 de angajaţi de la CFR Călători vor contesta în justiţie acest act.

„Am primit un telefon şi am fost informat că până la finalul zilei de marţi vom primi notificarea privind aceste disponibilizări. Vom contesta în justiţie, nu am fost consultaţi. În 95 la sută din cazuri am câştigat”, a precizat Măntescu.

Potrivit liderului sindical, urmează să fie reintegrate în cadrul CFR Călători trei filiale care au fost externalizate în perioada 2000-2004, iar bugetul companiei pentru cheltuielile cu personalul este acelaşi cu cel de anul trecut.

Guvernul a convenit, în decembrie 2011, cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii şi să încheie contracte PPP pentru spaţiile comerciale CFR.

Toate aceste măsuri ar trebui aplicate în 2012, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Astfel, Guvernul va desfiinţa până la finele anului 2012 alte 85 posturi la societatea Electrificare CFR şi 28 de locuri în perioada imediată la Intervenţii Feroviare. În acelaşi timp, angajaţilor rămaşi la Intervenţii Feroviare li se vor impune patru zile de concediu fără plată.

Intervenţii Feroviare, care anul trecut a avut un număr mediu de 304 angajaţi, a fost inclusă în primăvara acestui an pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI.

La Electrificare CFR lucrează aproximativ 3.000 de angajaţi.

Numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA va fi redus substanţial în următorii ani, la maximum 15.500 de kilometri, ceea ce va conduce la concedierea a 2.000 de angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011. Nu vor fi însă disponibilizaţi angajaţii care lucrează cu fonduri UE.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Marele pericol care îl paște pe Prințul Harry. Salvarea ar veni de la Regele Charles
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Un membru al staffului Real Madrid colaborează cu NASA pentru programul Artemis
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?