Mai mult de 1.000 de angajați MAI urmează să acționeze pe litoralul românesc. Cifra este suplimentară față de dispozitivele curente, inclusiv până la începutul lunii septembrie. Asta, pentru eficientizarea misiunilor și creșterea gradului de siguranță, gestionarea situațiilor de urgență, dar și asigurarea asistenței medicale într-un timp cât mai scurt, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.
Peste 630 de polițiști și 450 de pompieri împărțiți în două serii sunt pregătiți să intervină în orice situațe în care este perturbată ordinea sau liniștea publică sau există un pericol pentru cetățeni. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat sâmbătă, 29 iunie, la o ședință operativă cu reprezentanții structurilor din subordine, cu atribuții de ordine publică și situații de urgență, în județul Constanța, pentru a discuta despre misiunile prioritate în acest sezon estival.
„Colegii care sunt în teritoriu vor fi sprijiniţi şi informativ, dar şi la nivel de intervenţie de mijloacele din dotare ale MAI: drone, autospeciale, ambulanţe SMURD, precum şi elicopterele pe care le avem în dotare. Sunt convins că atât comandanţii, cât şi membrii structurilor se vor ridica la înălţimea aşteptărilor cetăţeanului român. Şi asigur publicul din România că MAI este la datorie şi are ca obiectiv principal protejarea vieţii şi integrităţii cetăţeanului, a ordinii şi liniştii publice”, a declarat Predoiu.
Cătălin Predoiu a anunțat că a elaborat un plan de suplimentare a foțelor prezente pe litoral în acest sezon, fiind alocați aproximativ 1.000 de angajați MAI, printre care se numără polițiști, polițiști de frontieră, pompieri salvatori, jandarmi, dar și angajați din alte structuri, precum DGA și DGPI.
„Ne-am stabilit obiectivele şi le vom monitoriza permanent. Am cerut tuturor comandanţilor să fie permanent implicaţi, să fie în legătură unii cu alţii, să fie în legătură cu subordonaţii permanent şi să avem o performanţă la nivelul aşteptărilor cetăţeanului român. Pe zona de ordine şi siguranţă publică vor acţiona poliţişti, atât în segmentul de poliţie rutieră, cât şi criminalitate economică, criminalitate generală, ordine publică, dar şi în partea de prevenţie, transporturi şi, în acelaşi timp, pe zona de intervenţii în situaţii de urgenţă, unde am suplimentat numărul de posturi de intervenţie, aproximativ 24, atât posturi de intervenţii la incendii cât şi posturi de salvare pe mare, precum şi posturi de prim ajutor. Colegii care sunt în teritoriu vor fi sprijiniți şi informativ dar şi la nivel de intervenţie de mijloacele din dotare ale MAI: drone, autospeciale, ambulanţe SMURD, precum şi elicopterele pe care le avem în dotare”, a mai spus Cătălin Predoiu.
În timpul sezonului estival au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru temporare, în zonele în care se așteaptă un număr crescut de turiști.
Punctele de lucru temporare sunt amplasate astfel: 10 puncte de stingere a incendiilor, în localităţile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Staţiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere; 8 puncte de prim-ajutor, în locaţiile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus, Vama Veche şi PTF Vama Veche, acestea sunt dotate cu containere, ambulanţe şi şenilate; 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune. De asemenea, pentru o intervenţie rapidă în situaţii de urgenţă ce pot apărea pe Autostrada A2, în weekend-urile din perioada sezonului estival, echipaje de pompieri vor fi dislocate în puncte de lucru amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secţia Lehliu Gară – km 105 (punct de lucru permanent) şi km 142 (Staţia de pompieri Feteşti, lângă autostrada A2). În locaţiile de pe A2 vor fi pregătite să intervină echipaje de stingere cu modul de descarcerare şi ambulanţe SMURD.