Până în prezent au fost realizate în total 757 de autotrasplanturi (675 la adulți și 82 la copii) și 268 de allotransplanturi (223 la adulți și 45 la copii).
„Pentru noi este o mare mândrie și pentru mine personal. Dacă în anul 2011, când am preluat acest spital, am inaugurat 300 de transplanturi medulare făcute în perioada 2001 până în 2011, iată că astăzi vorbim de un total de 1.000 de transplanturi realizate. Pe 27 iunie vom sărbători 37 de ani de transplant renal. Va fi iarăși o sărbătoare și o bucurie pentru institut. O să avem ce să spunem și despre aceste lucru și ne pregătim curând și de sărbătoare transplantului hepatic„, a declarat managerul IC Fundeni, Carmen Orban, cu prilejul unei festivități desfășurate la unitatea medicală.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat că a transmis un mesaj de încredere și de susținere din partea ministerului pe care îl reprezintă.
„Nu cred că este întâmplător faptul că sărbătorim 1.000 de transplanturi medulare odată cu Înălțarea Domnului. Nu cred că este nimic întâmplător. 1000 de transplanturi medulare înseamnă 1.000 de vieți salvate și noi ca autoritate suntem extrem de mulțumiți să sărbătorim acest lucru. Datorită echipei a fost posibil acest lucru. Cred că avem o obligație nu numai morală pentru acest program. Eu vreau să vă promit că susținem programul de transplant. A transmis un mesaj de încredere și de susținere din partea MS. Eu consider că fiecare organ donat și celulă donată poate salva vieți„, a spus Bodog.
„Sunteți o echipă de excepție. Iată că și România este în Europa din punctul de vedere al medicinei. Din punct de vedere al CNAS, să putem mări programele naționale de transplant atât din punct de vedere numeric cât și al finanțării„, a afirmat președintele CNAS Marian Burcea.
La rândul său, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, a spus că transplanturile medulare realizate reflectă faptul că IC Fundeni rămâne în continuare nava amiral a sănătății.
„Fără a fi niște coechipieri corecți și cinstiți față de pacienți și față de noi unul față de celălalt nu am fi ajuns acum la aceste rezultate cu care ne mândrim. Felicităm echipa de la transplant medular pentru că în ultimii ani a fost o creștere susținută a numărului de transplanturi. Se fac 150 pe an, indiferent de procedură„, a spus directorul medical al IC Fundeni, Laura Iliescu.
Alina Tănase, șeful Secției de Transplant Medular Adulți din IC Fundeni și Președintele Societății Române de Transplant Medular, a declarat că procedura de transplant medular poate salva vieți și profesioniștii din domeniu au misiunea de a face cunoscute progresele din domeniu.
„Prin activitatea de transplant medular adulți, pe care o coordonez, dar și a societății pe care o reprezint, dorim să venim în sprijinul pacienților care au nevoie de această procedură și să asigurăm extinderea activității de transplant medular în România, prin dezvoltarea de parteneriate între toți factorii implicați, dar și între centrele de profil din țara noastră„, a declarat conf. dr. Alina Tănase, șeful Secției de Transplant Medular Adulți din IC Fundeni și Președintele Societății Române de Transplant Medular.
Primul transplant medular din cadrul IC Fundeni a fost realizat în anul 2001, iar în anul 2003 a fost realizat primul allotransplant cu donator înrudit.
10 ani mai târziu, odată cu funcționarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari, medicii implicați în activitatea de transplant medular au început procedurile de transplant alogenic de la donator voluntar neînrudit, efectuând și primul transplant de acest fel. Cel dintâi haplotransplant de celule stem hematopoietice (donator compatibil 50%) a fost efectuat în 2014, reușind astfel să completeze gama procedurilor de transplant medular efectuate la ora actuală în lume.