Peste 3.000 de sindicalişti au plecat în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Podul Naţiunile Unite – Bulevardul Naţiunile Unite – Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, unde au rămas să protesteze, potrivit Mediafax.
Protestul organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice „ATU – România” a început la ora 13.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat iniţial aproximativ 1.500 de sindicalişti, ulterior numărul acestora crescând la peste 3.000.
În Piaţa Victoriei, sindicaliştii au scandat „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie” şi au afişat bannere cu mesajele „Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii”, „Ponta azi propagă noul, distrugând întâi metroul”, Voi prin legi neadecvate votaţi lefuri îngheţate”, „Prin acord cu FMI-ul, voi ne-aţi pregătit sicriul”, „Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai îngropat”.
La începutul protestului, preşedintele federaţiei, Ion Rădoi, i-a invitat pe manifestanţi să salute Guvernul şi pe premierul Victor Ponta, aceştia răspunzând cu huiduieli.
Rădoi a spus că Ponta este „cel mai indiferent şi arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990”, pentru că a primit 11 scrisori privind situaţia transportatorilor şi nu a răspuns la niciuna. El a precizat că reprezentanţii protestatarilor vor depune o nouă adresă la Guvern cu revendicările sindicaliştilor.
Liderul sindical a mai spus că la protest sunt sindicalişti din Bucureşti, Galaţi, Brăila, Cluj şi Craiova.
Sindicaliştii au plecat în marş, în jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei – Podul Naţiunile Unite – Bulevardul Naţiunile Unite – Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până la ora 15.30.
În timpul marşului, circulaţia rutieră este restricţionată pe traseul de deplasare a manifestanţilor şi pe străzile adiacente. De asemenea, în timpul mitingului din Piaţa Constituţiei va fi restricţionat traficul pe bulevardele Unirii şi Libertăţii.
Protestul are loc la o zi după greva de avertisment de la metrou. Angajaţii de la metrou au oprit activitatea marţi dimineaţă, între orele 04.00 şi 06.00.
Potrivit lui Rădoi, sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.
Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.
Ion Rădoi a spus că greva de avertisment a fost organizată din cauza eşecului înregistrat în urma negocierilor din 12 septembrie cu administraţia Metrorex.
„În cazul nesoluţionării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30 septembrie va fi declanşată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat”, a precizat Ion Rădoi, care este şi preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou.
Liderul sindical a precizat că la greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00.
Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că administraţia a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă.
Ministerul Transporturilor a anunţat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală şi a cerut Metrorex soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.