Jandarmeria precizează că va acţiona pentru protecţia tuturor participanţilor, precum şi pentru prevenirea faptelor antisociale care pot tulbura ordinea şi siguranţa publică. Totodată, pentru prevenirea aglomerărilor de persoane în zonele de distribuire a apei sfinţite, vor fi create culoare special amenajate pentru accesul oamenilor.
Jandarmeria Română face apel către toţi participanţii să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
În curtea Catedralei Patriarhale au fost amplasate, pentru Bobotează, 24 de vase mari, cu o capacitate de 12.000 de litri de apă de la izvorul din Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei Patriarhale.
De asemenea, în faţa Catedralei Patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.
La Constanţa, aproximativ zece mii de credincioşi sunt aşteptaţi la ceremonia religioasă de Bobotează care va avea loc pe faleza Cazinoului. Apa sfinţită a fost îmbuteliată în 150.000 de sticle care au fost aşezate pe faleză în formă de Cruce, încă de vineri, fiind păzite de jandarmi.
Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.
Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici.