„În conformitate cu prevederile Planului general de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, aprobat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română a dispus intensificarea măsurilor şi suplimentarea efectivelor, pentru asigurarea unui climat de ordine, siguranţă şi linişte publică, la nivel naţional, cu ocazia desfăşurării alegerilor parlamentare”, informează un comunicat al Jandarmeriei Române.
Sâmbătă, Jandarmeria Română va însoţi şi securiza transportul buletinelor de vot către secţii, care se va încheia cel târziu la ora 18,00. La finalul distribuirii buletinelor de vot, jandarmii vor asigura paza şi protecţia la 4.528 de secţii dispuse în 3.117 locaţii.
Jandarmeria Română asigură protecţia Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Judeţene şi a Birourilor de Circumscripţie ale sectoarelor 1-6 din Capitală.
În perioada premergătoare procesului electoral, Jandarmeria Română a asigurat protecţia locaţiilor unde au fost tipărite buletinele de vot sau au fost confecţionate materiale electorale, se arată în comunicat.
Totodată, jandarmii vor avea în atenţie şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică la nivel naţional, pentru a preveni orice incidente ce ar putea tulbura ordinea publică, precum şi pentru descurajarea faptelor antisociale.
„Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au efectuat, în această perioadă, acţiuni preventive care să contribuie la consolidarea climatului de siguranţă a cetăţenilor, respectiv buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare din acest an. Inspectorii de prevenire au efectuat 14.492 verificări la obiectivele în care sunt organizate cele 18.626 secţii de votare, fiind înlăturate în mod operativ peste 5.400 nereguli. Disfuncţionalităţile identificate în teren prin încălcarea legislaţiei din domeniul apărării împotriva incendiilor au fost sancţionate cu 11 amenzi, în cuantum de 15.000 lei”, informează, pe de altă parte, un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Premergător zilei de votare, pompierii vor desfăşura activităţi de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu personalul secţiilor de votare, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor, materialelor şi documentelor specifice procesului electoral.
„Principalele aspecte avute în atenţie de către inspectorii de prevenire au urmărit amplasarea cabinelor de vot fără diminuarea căilor de acces sau a circulaţiei interioare din clădirile în care se organizează procesul electoral; evitarea obstrucţionării căilor de acces, prin amplasarea elementelor de mobilier în interiorul încăperilor în care se amenajează secţii de votare; marcarea corespunzătoare a căilor de evacuare şi menţinerea acestora în permanenţă practicabile; menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor şi sistemelor de apărare împotriva incendiilor”, se arată în comunicatul IGSU.
Pentru familiarizarea cu specificul construcţiilor, asigurarea accesului cu autospeciale şi planificarea unor eventuale intervenţii, pompierii din cadrul subunităţilor operative au efectuat acţiuni de recunoaştere în teren la toate amplasamentele unde vor funcţiona secţii de votare.
Potrivit comunicatului, la nivel naţional au fost derulate acţiuni de informare a cetăţenilor cu drept de vot asupra recomandărilor promovate în cadrul Campaniei „Alege să fii corect”, derulată de către Ministerul Afacerilor Interne.
„Pentru perioada următoare, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care să asigure măsurile de pază şi protecţie, precum şi de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe parcursul procesului electoral, astfel încât exercitarea dreptului la vot să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă”, precizează comunicatul.
Înaintea şi în ziua alegerilor, peste 8.000 pompieri vor asigura paza la 5.248 secţii de votare, iar pentru intervenţia la eventualele situaţii de urgenţă aproximativ 5.000 sunt pregătiţi să asigure, zilnic, misiunile de răspuns.