Peste 100 de foşti parlamentari îşi cer pensiile speciale înapoi. Ei au dat în judecată secretariatele Camerei Deputatilor si Senatului şi solicită repunerea în plată. Pe listă se regăsesc şi doi cunoscuţi deputaţi gălăţeni: Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi Victor Paul Dobre (PNL).
Lista a ieşit la iveală după ce, în ultimele zile, mai instanţe din ţară au înregistrat procese prin care foşti deputaţi şi senatori cer să intre din nou în posesia pensiilor speciale. Galaţiul se află pe locul trei cu 9 foşti parlamentatari, cele mai multe cereri fiind din Iaşi (15) şi Prahova (16).
Pe listă figurează şi fostul deputat de Galaţi PSD, Nicolae Bacalbaşa, cunoscut în urma mai multor scandaluri rasiste, dar şi a jignirilor la adresa politicienilor din opoziţie. În privinţa legii care l-a lăsat fără pensia specială, Bacalbaşa invocă principiul retroactivităţii şi precizeză că este o măsură cu „caracter abuziv”.
„Este vorba de Constituţia României care arată că nicio lege nu poate fi retroactivă. Consider că această măsură are un caracter abuziv. Atât am avut de declarat”, spune fostul deputat PSD, Nicolae Bacalbaşa. O explicaţie are şi fostul deputat liberal gălăţean Victor Paul Dobre. „Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdictie. Eu am luat doar vreo 2 luni, in jur de 10.000 de lei pe luna, pentru trei mandate”, a declarat Victor Paul Dobre, pentru G4Media.
Reamintim că pensiile speciale pentru foştii parlamentari au fost eliminate în luna februarie 2021. 357 de parlamentari au votat pentru, niciunul împotrivă, în timp ce UDMR nu a votat.
Potrivit ultimelor statistici publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, în România există circa 9.600 de beneficiari de pensii speciale, respectiv 816 foşti diplomaţi, 780 foşti parlamentari şi funcţionari ai Parlamentului, 1.411 foşti piloţi în Aviaţia Civilă, 4.147 foşti magistraţi – procurori şi judecători – , 1.780 foşti grefieri şi 596 foşti membri ai Curţii de Conturi.
Cei şapte foşti parlamentari cer să se constate nulitatea ordinelor în baza cărora nu mai primesc pensii speciale
Printre aceştia se numără fostul preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, dar şi alţi doi foşti lideri de organizaţii judeţene de partid şi foşti prefecţi – Viorel Pupeză (PSD) şi Ioan Ţintean (ALDE).
Ceilalţi patru sunt Viorel Ilişiu, Emil Rus, Emil Scurtu şi Ioan Sonea.
Cel mai longeviv parlamentar de Bistriţa-Năsăud, fostul deputat Ioan Oltean, care a avut şase mandate în Parlament, a declarat joi, pentru AGERPRES, că indemnizaţia lunară pe care o primea se ridica la 10.000 de lei şi că, în opinia sa, o lege nu poate să acţioneze retroactiv.
„Am contestat ordinul prin care s-a dispus încetarea plăţii acelei indemnizaţii pentru limită de vârstă. Eu am şase mandate, iar suma era de 10.000 de lei – asta e suma maximă de care beneficiază cei care au de la trei mandate în sus. Noi atacăm un ordin, pentru că în temeiul unei legi s-a emis un ordin prin care s-a aprobat indemnizaţia, şi în temeiul altui ordin, care s-a emis în temeiul altei legi, s-a sistat plata. În opinia mea, este vorba de neretroactivitate: o lege nu poate să retroactiveze, se spune clar şi în Dreptul constituţional, şi în Dreptul civil, legea nu produce efecte retroactive”, a precizat Oltean.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, calitatea de pârât în acest dosar înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud o au Camera Deputaţilor, Senatul şi secretarii generali ai celor două Camere.