Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) Vaslui a găzduit, în ultimul an, în centre specializate, un număr de 36 de femei care au fost victime ale abuzurilor exercitate de soţi sau, după caz, de partenerii de viaţă.
Pe lângă femeile abuzate, au beneficiat de serviciile centrelor de urgenţă pentru victimele violenţei în familie şi 74 de copii, care au ajuns în grija specialiştilor împreună cu mamele lor. Numai în primele două luni ale acestui an un număr şase femei au solicitat sprijinul DGASPC Vaslui după ce au fost agresate de către soţii lor.
„Motivul apelării la serviciile centrului îl constituie agresiunea de orice tip, de la cea fizică sau psihologică până la cea economică ori sexuală, exercitată de către soţ sau, după caz, de persoana cu care a dezvoltat o relaţie de tip uniune consensuală. De aceea, în cadrul centrului, cuplul mamă-copil beneficiază de asistenţă familială, îngrijire medicală, consiliere psihologică şi asistenţă socială, precum şi de consiliere juridică, toate acestea realizându-se în baza unui plan personalizat de intervenţie. Misiunea noastră constă în acordarea de sprijin, suport, consiliere şi rezidenţă cuplului mama-copil aflat în situaţie de risc, victime ale violenţei în familie, în vederea depăşirii situaţiei dificile şi integrarea acestora într-un mediu familial sigur”, a declarat, joi, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.
Cele 36 de femei abuzate şi copiii acestora au stat în centrele de urgenţă pentru victimele violenţei în familie între şapte şi 60 de zile, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Majoritatea femeilor care au căzut victime ale abuzurilor familiale au vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, peste 60 la sută dintre acestea provenind din mediul rural.