Anunţul a fost făcut la prezentarea raportului Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) privind starea învăţământului din Capitală în anul şcolar 2011-2012, în prezenţa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a secretarului de stat Stelian Fedorca şi a directorilor unităţilor de învăţământ.
Potrivit raportului, în anul şcolar trecut, în şcolile Capitalei s-au înregistrat 143 de cazuri de violenţă, în majoritatea acestora fiind implicaţi elevi.
Majoritatea incidentelor de acest fel din şcoli sunt loviturile – 101 cazuri, cele mai multe, respectiv 27, fiind în sectorul 2, urmate de 24 în sectorul 1, 16 în sectorul 5, câte 12 în sectoarele 3 şi 4 şi 10 în sectorul 6.
Potrivit ISMB, cele mai multe incidente de violenţă sunt legate de furturi, respectiv 18, câte şapte de tâlhărie, consum de alcool, etnobotanice sau pastile, patru – de perversiune sau corupţie sexuală, trei – ameninţări şi câte unul de automutilare, dispozitiv pirotehnic şi port armă.
Toate aceste cifre reprezintă cazuri care au fost sesizate şi înregistrate la Poliţia Capitalei – Serviciul de analiză şi prevenire a criminalităţii, potrivit raportului ISMB.
Potrivit raportului, anul şcolar 2011-2012 a fost primul în care s-au înregistrat mai mult de trei incidente violente în aceeaşi unitate de învăţământ, în top conducând Grupul Şcolar „Henri Coandă”, cu cinci incidente violente, urmat de Grupul Şcolar Dacia, cu patru incidente, şi Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Grupul Şcolar Industrial „Nicolae Tecu”, Şcoala nr. 102, Şcoala nr. 127 şi Şcoala nr. 139, cu câte trei.
Potrivit raportului privind starea de sănătate a copiilor din Capitală, locul I este ocupat de problemele de vedere la toate categoriile de vârstă, urmate de cele de metabolism şi nutriţie, la majoritatea copiilor cu excepţia celor de 4-6 ani, la care se întâlnesc mai mult probleme neuro-psihice de limbaj. De asemenea, şcolarii prezintă probleme locomotorii începând de la vârsta de 7 ani şi până la 19 ani, dar şi probleme respiratorii cronice, cardio-circulatorii şi chiar neuropsihice.
În Capitală sunt 424 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în care învaţă 229.944 de elevi şi preşcolari.