Peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism

Peste 7.000 de persoane cu autism erau înregistrate în România în anul 2012, a declarat marţi preşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), Carmen Ghercă, care a estimat că în realitate sunt peste 15.000 de persoane din ţara noastră diagnosticate cu autism.
Romania TV
15 apr. 2014, 10:27
Peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism

„În România la nivelul anului 2012 erau înregistrate peste 7.100 de persoane cu autism, însă ştim cu toţii că încă suferim la capitolul statistici, iar ultimele date publicate la nivel naţional ne demonstrează că numărul acestora este cu mult mai mare, estimăm noi că peste 15.000 de persoane din ţara noastră sunt diagnosticate cu autism”, a afirmat preşedintele FEDRA la conferinţa naţională „Împreună suntem o voce!”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate.

„Credem că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate astfel încât nevoile persoanelor cu autism să fie acoperite şi ne referim la nevoia unei coerenţe legislative fiindcă nu ne dorim multe legi care de fapt nu rezolvă probleme reale şi nu sunt puse în practică, ci o legislaţie pregătită prin consultare, coroborată şi aplicabilă. Nevoia unor servicii pentru persoana cu tulburări din spectrul autist (TSA), de la servicii de intervenţie timpurie după diagnosticare, suport în integrarea şcolară şi servicii de zi, sprijin pentru familii şi nu în ultimul rând nevoia implicării autorităţilor şi colaborării între public şi privat în furnizarea de servicii”, a spus Ghercă.

Obiectivele FEDRA vizează asigurarea de servicii pentru persoanele cu TSA, îmbunătăţirea situaţiei adulţilor prin elaborarea de norme legale pentru aceştia, informarea corectă asupra problemelor cu care ei se confruntă şi promovarea de servicii pentru adulţii cu TSA.

La rândul său directorul Direcţiei generale Educaţie din Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, a spus că în domeniul autismului sunt destul de puţine cadre didactice formate.

„Avem nevoia de a updata cunoştinţele, dacă ele există, a cadrelor didactice din învăţământul special. În domeniul autismului cred că sunt destul de puţine cadre didactice formate şi avem o nevoie şi mai mare de a pregăti cadrele didactice din învăţământul de masă care integrează copii cu cerinţe educaţionale speciale”, a arătat Liliana Preoteasa.

Un părinte prezent la conferinţă a cerut reprezentantului Ministerului Educaţiei să existe deschidere din partea cadrelor didactice şi să primească la clase părinţii sau însoţitorii copiilor cu autism, pentru că aceştia îi cunosc cel mai bine pe copii şi îi pot ajuta. Acesta a spus că profesorii resping ideea de a primi la clasă părinţii copiilor bolnavi de autism.

Pe de altă parte, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a afirmat că în prezent din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate se decontează la nivelul medicului de familie examenul de bilanţ pentru copii la examinarea din maternitate la o lună, la două, la patru, la şase, la 12, la 15, la 18, la 24 şi 36 de luni, iar la nivelul medicilor de specialitate din specialităţile clinice se decontează consultaţie de specialitate în psihiatria pediatrică, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped numai la recomandarea medicului specialist, investiţii paraclinice şi explorări funcţionale de înaltă performanţă, medicaţie antidepresivă, antipsihotică şi sedativă.

„În anul 2014 dorim ca prin Programul naţional de sănătate mintală sub programul de profilaxie în patologia psihiatrică şi psihosocială să urmărim în principal aspecte legate de activităţi de terapie comportamentală pentru copiii care sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist în serviciile de sănătate mintală şi avem în vedere instruirea a peste 100 de specialişti pentru realizarea de intervenţii comportamentale pentru copii diagnosticaţi cu TSA”, a precizat Vulcănescu, potrivit Agerpres.

FEDRA, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor organizează în perioada 14-16 aprilie la Palatul Parlamentului Conferinţa naţională cu tema „Împreună suntem o voce!”.

Citeşte şi: Dezastru în sănătate. Bolnavii infectaţi cu HIV rămân fără tratament

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste de Revelion. Vremea dă totul peste cap
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Pericol de avalanșă pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează turiștii
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă