Peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism

Peste 7.000 de persoane cu autism erau înregistrate în România în anul 2012, a declarat marţi preşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), Carmen Ghercă, care a estimat că în realitate sunt peste 15.000 de persoane din ţara noastră diagnosticate cu autism.
Romania TV
15 apr. 2014, 10:27
Peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism

„În România la nivelul anului 2012 erau înregistrate peste 7.100 de persoane cu autism, însă ştim cu toţii că încă suferim la capitolul statistici, iar ultimele date publicate la nivel naţional ne demonstrează că numărul acestora este cu mult mai mare, estimăm noi că peste 15.000 de persoane din ţara noastră sunt diagnosticate cu autism”, a afirmat preşedintele FEDRA la conferinţa naţională „Împreună suntem o voce!”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate.

„Credem că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate astfel încât nevoile persoanelor cu autism să fie acoperite şi ne referim la nevoia unei coerenţe legislative fiindcă nu ne dorim multe legi care de fapt nu rezolvă probleme reale şi nu sunt puse în practică, ci o legislaţie pregătită prin consultare, coroborată şi aplicabilă. Nevoia unor servicii pentru persoana cu tulburări din spectrul autist (TSA), de la servicii de intervenţie timpurie după diagnosticare, suport în integrarea şcolară şi servicii de zi, sprijin pentru familii şi nu în ultimul rând nevoia implicării autorităţilor şi colaborării între public şi privat în furnizarea de servicii”, a spus Ghercă.

Obiectivele FEDRA vizează asigurarea de servicii pentru persoanele cu TSA, îmbunătăţirea situaţiei adulţilor prin elaborarea de norme legale pentru aceştia, informarea corectă asupra problemelor cu care ei se confruntă şi promovarea de servicii pentru adulţii cu TSA.

La rândul său directorul Direcţiei generale Educaţie din Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, a spus că în domeniul autismului sunt destul de puţine cadre didactice formate.

„Avem nevoia de a updata cunoştinţele, dacă ele există, a cadrelor didactice din învăţământul special. În domeniul autismului cred că sunt destul de puţine cadre didactice formate şi avem o nevoie şi mai mare de a pregăti cadrele didactice din învăţământul de masă care integrează copii cu cerinţe educaţionale speciale”, a arătat Liliana Preoteasa.

Un părinte prezent la conferinţă a cerut reprezentantului Ministerului Educaţiei să existe deschidere din partea cadrelor didactice şi să primească la clase părinţii sau însoţitorii copiilor cu autism, pentru că aceştia îi cunosc cel mai bine pe copii şi îi pot ajuta. Acesta a spus că profesorii resping ideea de a primi la clasă părinţii copiilor bolnavi de autism.

Pe de altă parte, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a afirmat că în prezent din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate se decontează la nivelul medicului de familie examenul de bilanţ pentru copii la examinarea din maternitate la o lună, la două, la patru, la şase, la 12, la 15, la 18, la 24 şi 36 de luni, iar la nivelul medicilor de specialitate din specialităţile clinice se decontează consultaţie de specialitate în psihiatria pediatrică, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped numai la recomandarea medicului specialist, investiţii paraclinice şi explorări funcţionale de înaltă performanţă, medicaţie antidepresivă, antipsihotică şi sedativă.

„În anul 2014 dorim ca prin Programul naţional de sănătate mintală sub programul de profilaxie în patologia psihiatrică şi psihosocială să urmărim în principal aspecte legate de activităţi de terapie comportamentală pentru copiii care sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist în serviciile de sănătate mintală şi avem în vedere instruirea a peste 100 de specialişti pentru realizarea de intervenţii comportamentale pentru copii diagnosticaţi cu TSA”, a precizat Vulcănescu, potrivit Agerpres.

FEDRA, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor organizează în perioada 14-16 aprilie la Palatul Parlamentului Conferinţa naţională cu tema „Împreună suntem o voce!”.

Citeşte şi: Dezastru în sănătate. Bolnavii infectaţi cu HIV rămân fără tratament

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 6 ceaiuri care pot fi consumate înainte de culcare. Sunt relaxante și te ajută să ai un somn mai bun
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Întârzie pensiile în luna mai! Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH