Peste 150 de morţi în Himalaya. „Numărul real nu a fost confirmat încă”, dar între 100 și 150 de persoane este posibil să fi decedat, a declarat pentru Reuters Om Prakash, secretarul şef al statului Uttarakhand în care s-a produs incidentul.
Un martor ocular a spus că a văzut un zid de praf, stâncă şi apă în timp ce o avalanşă înainta rapid pe valea râului. „A venit foarte repede, nu a fost timp să alertăm pe nimeni”, a declarat telefonic pentru Reuters Sanjay Singh Rana, care locuiește în zona superioară a satului Raini. „Am simțit că până și noi vom fi măturați”.
China „îmbracă” gheţarii, ca să încetinească topirea acestora. A pregătit pături uriaşe ca să îi acopere
Premierul indian Narendra Modi a declarat că monitorizează îndeaproape situația.
„India este alături de Uttarakhand și națiunea se roagă pentru siguranța tuturor oamenilor de acolo”, a spus premierul pe Twitter.
Statul Uttarakhand situat în Himalaya este predispus la inundaţii şi alunecări de teren. În iunie 2013, precipitaţiile record au provocat inundaţii devastatoare care au dus la aproape 6.000 de morţi.
Ghețarii din Himalaya scad drastic din cauza schimbărilor climatice
Cea mai mare parte a ghețarilor din regiunea Muntelui Everest vor dispărea sau se vor retrage drastic pe măsură ce temperaturile cresc din cauza schimbărilor climatice în următorul secol, potrivit unui grup de cercetători internaționali, informează The Guardian.
În regiunea Hindu Kush-Himalayan (HKH) – zona în care se află Muntele Everest și multe dintre cele mai înalte vârfuri din lume – se află aproximativ 5.500 de ghețari. Aceștia și-ar putea reduce volumul cu 70% până în anul 2100, cu repercursiuni grave asupra agriculturii și generării de hidroenergie în aval, spun cercetătorii.
Agricultura și generarea de hidroelectricitate în avalul vârfurilor din Himalaya ar putea fi grav afectate. Peste un miliard de oameni din Asia depind de râurile alimentate de ghețari, pentru produse alimentare și mijloace de subzistență.
Retragerea ghețarilor, spun autorii, mai poate duce și la crearea și dezvoltarea de lacuri îndiguite de moloz glaciar. Avalanșele și cutremurele pot apoi sparge aceste diguri, provocând inundații catastrofale, arată studiul.
Cercetătorii avertizează că noile rezultate ar trebui să fie văzute ca o primă aproximare a felului în care ghețarii din Himalaya vor reacționa la creșterea temperaturilor în zonă.