Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, plutonier major Alina Marescu, a precizat, pentru AGERPRES, că cele mai multe proiectile, respectiv 146, au fost găsite în cursul zilei de luni de către pirotehniștii care asanau terenul de muniție rămasă neexplodată.
Șantierul unde au fost descoperite proiectilele a rămas în cursul nopții de luni spre marți sub paza Jandarmeriei, iar în cursul dimineții, acestea au fost transportate direct la poligon în condiții speciale de siguranță. Din cauza numărului mare de proiectile explozive găsite, s-a luat decizia ca acestea să nu mai fie transportate, ca de obicei, în depozitul special al ISU, ci direct în poligonul de distrugere, a menționat Alina Marescu.
Astfel, marți, între orele 09.00 și 14.00, în poligonul special amenajat de pe Dealul Mamut se va desfășura activitatea de distrugere a munițiilor găsite neexplodate, respectiv 156 de proiectile explozive calibrele 76 și 100 mm.
Tot în zona șantierului în care au fost găsite cele 156 de proiectile, situat în zona Trei Poduri, la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș, în urmă cu trei săptămâni au mai fost descoperite 31 de proiectile.
Aproximativ în aceeași zonă, în urmă cu circa două decenii, a mai fost găsit un număr mare de astfel de proiectile.
Cea mai mare descoperire de acest gen s-a înregistrat în Alba în urmă cu 15 ani, când, la Vinerea, lângă Cugir, au fost găsite aproximativ 600 de proiectile de artilerie și o bombă într-un loc în care a existat, până în 1946, un depozit de armament, care a fost distrus în urma unei explozii. Pe locul respectiv s-au format gropi, inundate ulterior, însă din cauza secetei prelungite din primăvara lui 2001, apele au secat, iar proiectilele rămase intacte au ieșit la iveală.