Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 şi 10 ani, nu merg la şcoală

Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală, iar un sfert dintre cei ce au între 11 și 14 ani nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, arată Salvați Copiii România.
Filip Stan
05 oct. 2016, 19:25
Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 şi 10 ani, nu merg la şcoală

Cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) și în mediul rural (care este mult mai afectat de sărăcie decât cel urban; la nivel național, în rândul populației generale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%).

De exemplu, 16,4% dintre copiii cu vârste între 7 și 10 ani din mediul rural nu sunt cuprinși în învățământul primar, comparativ cu 9% în cazul copiilor din mediul urban, din aceeași categorie de vârstă. Diferențele rural — urban se adâncesc în cazul copiilor între 11 și 14 ani, 25% dintre copiii de această vârstă din rural nefiind înscriși în învățământ, comparativ cu 6% în cazul celor din urban, mai arată reprezentanții organizației.

„Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educație a părinților — există o diferență de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educație (maxim gimnaziul) și cei ai căror părinți au un nivel mai ridicat de educație. Acest lucru nu înseamnă că părinții cu nivel scăzut de educație nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educația are un impact puternic asupra șanselor părinților de a avea un loc de muncă și de a obține câștiguri satisfăcătoare din muncă”, subliniază Salvați Copiii.

De Ziua Internațională a Educației, organizația Salvați Copiii România readuce în prim-plan problemele din sistemul de învățământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții.

Astfel, apreciază Salvați Copiii, România „cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE”. În plus, „deși ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului român au fost doar cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educație, protecție socială și sănătate), cheltuielile au ajuns să fie și cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2012 și 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, informează comunicatul.

„Asigurarea accesului universal la educație preșcolară, primară și secundară pentru toți copiii trebuie să fie prioritară pentru România. Asta înseamnă, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educație, care va duce nu numai la corectarea discriminării cauzate de sărăcie, dar și la îmbunătățirea calității actului de educație. De aceea e școala o miză a noastră, a tuturor”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

De Ziua Internațională a Educației (5 octombrie), Organizația Salvați Copiii anunță și lansarea celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educație și prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor proveniți din medii defavorizate. Și în 2016, unii dintre cei mai cunoscuți designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun, care vor fi apoi licitați.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Nebunie la Olimpiadă. Gestul extrem al unui hocheist australian
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Direcția Generală Antifraudă Fiscala descoperă peste 19.000 de inspecții tehnice nedeclarate la o singură firmă
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'