Ceremoniile au început în cursul dimineţii în centrul municipiului Alba Iulia la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, la care au participat doar câteva sute de persoane. La următoarele manifestări din zona istorică, numărul participanţilor a crescut la peste 2.000.
La ceremonii asistă şi ministru Educaţiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au debutat în jurul orei 9,00 cu ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuiile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, urmate de ceremonii similare la statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii şi apoi la statuia lui Mihai Viteazul.
Printre participanţi se află şi un grup de tineri care militează pentru unirea Basarabiei cu România. Ei poartă steaguri tricolore şi bannere cu mesajul „1918 Unire. 2018 Reunire” şi se manifestă zgomotos, scandând „Basarabia, pământ românesc!”, „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară/ Români am fost cu toţi odinioară” sau „Trăiască, trăiască şi-nflorească Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!”.
La ora 11.15 a avut loc primirea simbolică a soliilor în Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 a avut loc o slujbă Te Deum oficiată în faţa Catedralei Reîntregirii.
În program a fost inclusă de la ora 13.00 şi o paradă cu militari şi tehnică militară din structurile Armatei Române, MAI şi alte instituţii.
Sub genericul Festivalul Gustului Românesc şi Marea Unire a Bucătarilor, câteva zeci de bucătari vor pregăti sub coordonarea lui chef Cătălin Scărlatescu peste 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan care vor fi împărţite apoi gratuit participanţilor prin intermediul unor bucătării de campanie montate în curtea unităţii militare din Alba Iulia.
Pe parcursul zilei de 1 decembrie sunt pregătite şi concerte de muzică uşoară şi populară, spectacole pentru copii, iar seara va avea loc un concert denumit „Ca pe vremuri” cu Iris, Compact, Holograf, urmat de focuri de artificii şi spectacole de lasere.
Tot în cursul serii va avea loc, începând cu ora 18,00, un concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra „Philarmonia” Bucureşti, avându-i ca solişti pe Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), iar dirijor Constantin Adrian Grigore.
Manifestările de la Alba Iulia organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României costă aproximativ 650.000 de lei, bani care sunt alocaţi de Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.