Ecologiştii atrag atenţia că în unele zone din Africa elefanţii deja nu mai există.
O investigaţie a reporterilor de la BBC, care va fi prezentată în emisiunea Panorama, joi seară, arată că interzicerea la nivel internaţional de a comercializa fildeş este încălcată frecvent de braconieri.
În nordul Kenyei, o destinaţie celebră pentru safari, numărul elefanţilor a scăzut cu 25% în doar trei ani, din cauza braconajului.
Echipa BBC însoţeşte poliţia care se află pe urmele braconierilor, pentru a vedea corpul unei femele elefant, moarte, cu o vârstă între 35-40 de ani, a cărei faţă a fost măcelărită pentru a i se scoate colţii de fildeş. Femela era gestantă.
Reporterii au filmat, în secret, braconierii din Republica Democratică Congo, unde numărul elefanţilor a scăzut de la 100.000 la doar 20.000, în ultimii ani, şi unde fildeşul se vinde în pieţe către comercianţii chinezi, cu preţul de 10.000 de dolari pe colţ.
Din păcate, comerţul ilegal de fildeş a ajuns la cel mai mare nivel de când au început monitorizările, în 1990. Există temeri că situaţia va deveni şi mai rea anul acesta, iar criticii spun că chiar organizaţia care a introdus interzicerea a contribuit la creşterea braconajului.
CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) a interzis comerţul cu fildeş în 1989, însă în urmă cu patru ani, le-a permis unor ţări africane, să îşi vândă „stocul” de fildeş Chinei şi Japoniei. Se pare că acest lucru a crescut numărul cererilor şi preţul, iar braconierii au revenit în forţă. Anul acesta, se aşteaptă ca mai multe ţări africane să aplice la CITES şi să înceapă vânzarea stocurilor de fildeş.
„În stilul acesta, cred că unele ţări vor rămâne fără elefanţi, ceea ce este tragic”, a declarat Cynthia Moss, de la Fundaţia Amboseli pentru Elefanţi.