Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate să ia măsuri pentru diminuarea posibilităţilor de producere a unor incidente în perioada Paştelui.
Astfel, angajaţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au verificat 1.438 de biserici privind modul de organizare şi dotarea în cazul unor incendii. În cadrul acestor acţiuni, inspectorii de prevenire au instruit preoţii şi au avut în atenţie dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalaţiilor electrice, precum şi stabilirea zonelor de parcare, astfel încât accesul autospecialelor de intervenţie şi posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul producerii unui incendiu, să nu fie afectate.
În timpul activităţilor din teren, au fost remediate o parte dintre neregulile legate de modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, însă au fost date şi 2.562 de sancţiuni contravenţionale (2.518 avertismente şi 44 amenzi), în valoare totală de peste 31.000 de lei.
Citeşte şi Cum acţionează hoţii de buzunare în noaptea de Înviere. Iată SFATURILE poliţiştilor
Prinicipalele nereguli identificate au vizat utilizarea şi exploatarea cu deficienţe a instalaţiilor/sistemelor electrice sau de încălzire;
uşi care se deschid în sens opus fluxului de evacuare; mobilier, covoare şi mochete care nu erau fixate în pardoseală, situaţie ce ar putea duce la blocarea evacuării în caz de incendiu; neechiparea cu instalaţii de detectare/semnalizare la incendiu a lăcaşurilor de cult monument istoric; netratarea materialelor combustibile cu substanţe ignifuge; utilizarea, la renovarea sau restaurarea lăcaşurilor de cult monument istoric, a schelelor din material combustibil, la interior/exterior; nerespectarea reglementărilor în vigoare privind utilizarea focului deshis la igienizarea terenurilor din vecinătatea lăcaşurilor de cult.
Reprezentanţii IGSU precizează că, în noaptea de Înviere, peste 2.500 de pompieri, cu peste 400 de mijloace de interveţie, sunt pregătiţi să asigure misiunile de protecţie a populaţiei.
De asemenea, în apropierea bisericilor, unde va fi un aflux mare de persoane, vor exista echipaje de pompieri.
Totodată, 525 de echipaje SMURD vor fi pregătite zilnic să intervină pentru acordarea primului ajutor şi transportul persoanelor aflate in dificultate la spital.
Citeşte şi Poliţia Capitalei: 3.300 de poliţişti vor acţiona pentru protejarea comunităţii