Au fost vizate aproximativ 90 de clădiri, între care şcoli, instituţii de învăţământ superior, centre comerciale şi de afaceri, spitale şi clădiri administrative, conform Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă rus, citat de agenţia de presă publică RIA Novosti.
Evacuări au avut loc şi la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime al ţării, care a făcut deja obiectul unor false alerte similare cu bombă în zilele precedente.
Cu toate acestea, niciun obiect suspect nu a fost descoperit ca urmare a operaţiunilor de verificare desfăşurate după evacuări.
Potrivit autorităţilor de la Moscova, citate de media ruse, aceste alerte au fost trimise prin e-mail din străinătate, în special din Ucraina.
La sfârşitul anului 2017, Rusia a mai fost afectată de un val masiv de alerte anonime cu bombă prin telefon care au semănat panică şi au antrenat evacuarea în total a peste două milioane de persoane. Nicio bombă nu a fost vreodată găsită.
Chiar dacă pierderile economice sunt dificil de evaluat în astfel de cazuri, numeroşi responsabili ai serviciilor de securitate le estimează la mai multe sute de milioane de ruble sau mai multe milioane de euro.
Potrivit Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB), autorii unor astfel de apeluri sunt de regulă cetăţeni ruşi, cu domiciliul în străinătate, şi care au o reţea de complici în Rusia.