Peste 20 de cazuri de toxiinfecție alimentară, după trei nunți organizate în același restaurant, la Sibiu. Bucătarul-șef și trei dintre ajutoarele sale erau purtători de stafilococ auriu

Mai multe persoane care au participat la sfârșitul săptămânii trecute la nunți organizate la un restaurant din Sibiu au ajuns la medic, prezentând simptome specifice toxiinfecției alimentare. Potrivit anchetei DSP, o parte din personalul localului era infectată cu stafilococ auriu.
Alina Costache
22 aug. 2024, 19:18
Peste 20 de cazuri de toxiinfecție alimentară, după trei nunți organizate în același restaurant, la Sibiu. Bucătarul-șef și trei dintre ajutoarele sale erau purtători de stafilococ auriu
Peste 20 de cazuri de toxiinfecție alimentară la Sibiu, după trei nunți organizate în același local

Peste 20 de persoane, între care copii, dar și femeie însărcinată, care la sfârșitul săptămânii trecute au participat la nunți organizate în restaurantul „The Secret Garden” din Cisnădie, județul Sibiu, au ajuns la medic cu simptome specifice toxiinfecției alimentare.

În urma anchetei epidemiologice deschise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, s-a constatat prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la bucătarul-șef și trei ajutoare ale acestuia. Inspectorii DSP nu au putut recolta și probe din alimente, întrucât cazul a fost semnalat târziu.

Ancheta epidemiologică a fost deschisă după ce, trei zile la rând, la finalul săptămânii trecute, persoane care au participat la nunți la restaurantul menționat au prezentat simptome care au ridicat suspiciunea de toxiinfecție alimentară.

Vinerea trecută, din cei 119 participanți la evenimentul organizat în local au prezentat simptome 13 adulți și 4 copii, sâmbătă, la nunta organizată au participat 324 de persoane, dintre care patru s-au îmbolnăvit, iar la nunta de duminică, din totalul de 135 de nuntași, patru au prezentat simptome ale roxiinfecției alimentare.

Citește și: Val de infecţii cu virusul West Nile la Suceava. Ultimul caz este un bărbat internat cu meningită

Potrivit DSP Sibbiu, cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare.

Trei copii au fost internați, fiind externați după două zile. O gravidă care a participat la nunta de vineri și care a refuzat internarea inițial, s-a prezentat la spital după aproximativ 24 de ore, unde a primit îngrijirile necesare și a fost externată a doua zi. Ceilalți participanți la evenimente care au prezentat simptome nu au fost internați.

„Au fost luate şi probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate, anunţurile au fost tardive şi s-a depăşit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb probe de sanitaţie (suprafeţe de lucru şi ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă şi probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreţii nazale, coproculturi).

În urma controlului şi verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar, urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezenţa stafilococului auriu în secreţiile nazale, exudat faringian şi pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unităţii (bucătar şef şi trei ajutoare de bucătar)”, informează DSP Sibiu.

DSP Sibiu a solicitat restaurantului efectuarea procedurilor de curăţare şi dezinfecţie a instalaţiei proprii de apă, iar până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurării cu apă potabilă din sursă autorizată, conform legii. În plus, inspectorii sanitari au impus ”efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar”.

„Ancheta pentru toate aceste evenimente este încă în plină desfăşurare şi rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate. De aceea şi având în vedere faptul că această unitate nu este una cu regim de funcţionare permanent, organizând ocazional nunţi şi alte petreceri, toate măsurile recomandate trebuie urgent şi obligatoriu aplicate până la momentul desfăşurării următorului eveniment. Din acest motiv, primul recontrol al serviciului de inspecţie va avea loc în data de 23.08.2024”, precizează oficialii DSP Sibiu.

Citește și: Alexandru Rafila dezvăluie când a aflat prima dată de morţii de la Spitalul Pantelimon: „Prima sesizare a fost făcută pe 8 aprilie. Eu am aprobat o acţiune de control în data de 10”

Stafilococ auriu într-un restaurant din Sibiu

Reprezentanții restaurantului din Sibiu au precizat că au furnizori care respectă „cele mai înalte norme de calitate și igienă” și că personalul lor este experimentat și bine instruit. Aceștia au indicat că, potrivit unei anchete interne, sursa infecției ar fi un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct, precizând că în urma incidentului au fost instituite noi proceduri penrtru a evita astfel de situații pe viitor și au fost luate măsuri pentru dezinfectarea spațiilor.

„Cu mare părere de rău şi surprindere ne aflăm într-o situaţie în care nu am considerat că ne-am putea afla vreodată, deoarece la The Secret Garden calitatea serviciilor noastre, cât şi siguranţa şi sănătatea oaspeţilor noştri, reprezintă o prioritate absolută. Suntem deosebit de afectaţi şi ştim că scuzele noastre nu sunt suficiente pentru a ameliora neplăcerile cauzate celor afectaţi.

Întotdeauna am colaborat cu furnizori de materie primă autorizaţi, care respectă cele mai înalte norme de calitate şi igienă, precum Metro sau Miramax. De asemenea, am fost şi suntem constant preocupaţi de prospeţimea şi calitatea preparatelor noastre, precum şi de disciplina cu care se aplică procedurile de igienă personală, igiena spaţiilor de preparare a mâncării şi a spaţiilor anexe.

Lucrăm cu personal experimentat şi corect instruit, cărora le punem la dispoziţie echipamente şi substanţe performante de la producători cu renume mondial, precum Ecolab”, au arătat aceştia.

Ei au subliniat că sunt repectate normele impuse de lege şi „norme interne suplimentare”.

„Din aceste motive, surprinderea ne-a fost maximă când ne-am văzut confruntaţi cu reclamaţii privitoare la preparatele noastre, excluzând din primul moment varianta ca ingredientele folosite, cât şi modul de preparare a mâncării, să fi fost deficitar. Respectăm toate normele care sunt impuse de lege, cât şi alte norme interne suplimentare, care au menirea de a asigura prestarea serviciilor la cele mai înalte standarde. Şi am reuşit să facem asta la zeci de mii de meniuri servite până în acest moment, mulţumind prin calitatea serviciilor noastre, sute de miri, părinţi sau companii, care au apelat la noi pentru organizarea evenimentelor”, au afirmat reprezentanţii localului.

Aceştia au adăugat că starea de sănătate a personalului este monitorizată, iar în urma anchetei interne au identificat ca sursă a infecţiei un colaborator.

„În urma anchetei specialiştilor DSP, am putut să identificăm cauza problemelor ca fiind stafilococul auriu, care s-a strecurat în unele preparate prin intermediul unei părţi a personalului nostru. Această concluzie ne-a intrigat, deoarece monitorizăm atent starea de sănătate a personalului în permanenţă, tocmai pentru a evita astfel de situaţii, mai ales în contextul actual, caracterizat de infecţii gastroenterologice şi a noii forme de COVID, care cauzează astfel de simptome.

În urma anchetei noastre interne, am putut să identificăm ca sursă a infecţiei un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct, care a fost operat de apendicită chiar în săptămâna respectivă. În ciuda faptului că bucătarul şef a chestionat colaboratorul cu privire la starea de sănătate, acesta a omis să spună că a suferit de simptome gastrointestinale cu scurt timp în urmă şi s-a automedicat, spunând doar că la data respectivă este sănătos, el constituind astfel poarta de intrare a stafilococului auriu în locaţia noastră”, au precizat reprezentanţii restaurantului.

Ei au subliniat că, în urma incidentului, au fost introduse noi proceduri pentru a fi evitate astfel de situaţii şi au fost luate măsuri de dezinfecţie.

„Ca urmare a acestui episod absolut nefericit, pentru care ne asumăm toată responsabilitatea, am instaurat noi proceduri menite să evite pe viitor asemenea situaţii şi suntem cu atât mai încrezători că vom putea asigura în continuare calitatea serviciilor cu care ne-am obişnuit clienţii şi invitaţii.

Privitor la starea de fapt, am sterilizat toate suprafeţele de contact în zona de preparare a mâncării în trei rânduri, prin agenţi biocizi, mai întâi prin aplicare directă, apoi prin atomizator, cât şi prin noua tehnologie de nebulizare, care a fost folosită în întreaga locaţie pentru a distruge orice forme de eventuale bacterii rămase, şi suntem pe deplin încredinţaţi că orice urmă a contaminării a fost eliminată.

În acest scop, am colaborat cu firme de specialitate în astfel de proceduri, care au efectuat şi testele de rigoare pentru a confirma că spaţiile tratate sunt complet sterile. În urma acestui eveniment total nefericit, rămânem cu gustul amar că un astfel de episod a fost posibil în locaţia noastră, dar suntem absolut convinşi că noile măsuri implementate vor elimina riscul repetării unui astfel de incident în locaţia noastră şi dorim să asigurăm pe această cale mirii şi invitaţii lor că serviciile noastre vor depăşi calitatea care i-a convins să ne aleagă în primul rând”, au conchis reprezentanţii localului.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Doliu în fotbalul din România. A murit emblema „Campioanei unei mari iubiri”
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
ROMÂNII NU VOR TREMURA nici de frig, nici de frica facturilor. Ce se întâmplă cu gazele naturale
Adevarul
Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scoate la iveală legăturile sale cu serviciile secrete
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Cum a fost turnată Ana Aslan? Dezvăluirile secretarului personal al lui Nicolae Ceaușescu
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
Intră banii direct în conturi. Se dau 2.000 de lei pentru mamele din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
Seful Casei de Pensii recunoaște. CÂTE decizii de recalculare SUNT GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...