Peste 200 de BOLI pot fi transmise prin ALIMENTE

Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces, cele mai multe suferinţe fiind cauzate de bacterii şi virusuri, dar şi de substanţe chimice folosite în procesul de preparare a alimentelor, a declarat marţi reprezentantul OMS România, Victor Olsavszky.
Filip Stan
07 apr. 2015, 18:54
Peste 200 de BOLI pot fi transmise prin ALIMENTE

„Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar şi de substanţe chimice, care pot scăpa în procesul tehnologic şi contaminează alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic în tot lanţul alimentar”, a spus Victor Olsavszky, cu ocazia Zile Mondiale a Sănătăţii, care în acest an are ca temă siguranţa alimentară.

Reprezentantul OMS România a precizat că sunt şi virusuri şi bacterii bune, care sunt folosite la prepararea alimentelor, scrie doctorulzilei.ro.

„Dacă ne întoarcem la patogeni, bacterii sau virusuri, pot fi cei de care avem nevoie, care sunt folosiţi la prepararea unor alimente, dar şi o altă categorie, care nu au ce căuta în alimente. Salmonella se găseşte în principal în ouă, adică oul este calea de transmitere. Există reguli foarte stricte în ceea ce priveşte trasabilitatea, adică ştim exact de unde vine un ou, când ajunge pe raft. Există programe clare de testare în ferme, astfel că am reuşit reducerea cu peste 50 la sută a salmonellozelor transmise prin ouă”, a mai spus Olsavszky.

Simptomele bolii sunt, ca la orice boală infecţioasă pe tractul digestiv, greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree şi stare generală alterată. Unele forme ale bolii trec fără tratament, doar cu echilibrarea hidrică, altele necesită tratament, internare în spital, în timp ce formele grave por duce chiar la deces.

Citeşte şi BOLI care se pot agrava primăvara

Victor Olsavszky a preciza că au fost 55 de cazuri de deces din caua contaminării unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). El a subliniat că oamenii trebuie să cumpere alimente din magazine autorizate, şi de pe stradă, pentru a evita îmbolnăvirile.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a prezentat situaţia evoluţiei bolilor care pot avea legătură cu siguranţa alimentaţiei.

Potrivit INSP, una dintre suferinţele frecvent întâlnite este boala diareică acută. Astfel, numai în perioda iunie-octombrie 2013 au fost raportate 38.723 de internări cu diagnosticul de boală diareică acută. Cele mai multe cazuri au fost la grupa de vârstă unu-patru ani.

O altă boală care ţine de igiena alimentară este trichineloza. Rata incidenţei anuale a trichinelozei a fost, în 2013, de 0,94 la suta de mii de locuitori, în scădere cu 9,5 la sută faţă de incidenţa din 2012.

Deşi există o tendinţă descendentă a incidenţei cazurilor înregistrate în ultimii zece ani, România are cele mai multe cazuri de trichineloză înregistrate în Europa, ceea ce ridică grave semne de întrebare asupra aplicării măsurilor de prevenire, de educare a populaţiei şi de control, se mai arată în raportulul INSP.

Din datele prezentate în raportul care prezintă situaţia din 2013, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în lunile decembrie şi ianuarie, ca urmare a consumului de carne neverificată trichineloscopic, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cele mai afectate judeţe au fost Sălaj – cu 17,9 la suta de mii de locuitori, Satu Mare – cu 5,5 la suta de mii şi Cluj – cu 4,5 la suta de mii, iar cauzele au fost neverificarea cărnii provenite din gospodăria proprie sau din vânat şi obiceiul de a consuma carne nepreparată termic sau insuficient preparată, sub formă de cârnaţi, şuncă sau afumături.

Cele mai multe cazuri raportate au fost în mediul rural, unde incidenţa a fost de 1,26 la suta de mii de locuitori, faţă de 0,63 la suta de mii de locuitori în mediul urban. Cele mai mari rate ale incidenţei s-au înregistrat la grupele de vârstă 15-24 de ani (1,18 la suta de mii de locuitori), 25-44 de ani (1,14 la suta de mii de locuitori) şi 5-14 ani (1,07la suta de mii de locuitori).

În anul 2013 au fost raportate 22 de focare de trichineloză, sursa principală fiind animalele din gospodăria proprie. Judeţele care au raportat focare au fost Cluj (cinci), Sălaj (patru), Bihor, Constanţa, Mehedinţi şi Sibiu (câte două), Buzău, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Tulcea (câte un focar).

În cazul a 16 focare a fost menţionat consumul de carne de porc necontrolată trichineloscopic, în alte trei focare, preparatele din carne de vânat neverificată şi tot în trei focare, carne controlată trichineloscopic, se mai arată în raportul privind evoluţia bolilor transmisibile aflate în supraveghere.

Siguranţa alimentaţiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită în fiecare an în 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 1948.

OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.

Citeşte şi Ce boli poţi avea, dupa semnele de pe tenul tau

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Lansarea ghidului Climate Paths impulsionează tranziția verde în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!