Prefectura din Melilla consideră că asaltul de vineri este cel mai amplu din anul 2005. După intrarea în oraşul spaniol, imigranţii au început să fugă până la sediul CETI. Înainte de a intra, ei au aruncat cu tot felul de obiecte – pietre, sticle şi bâte – în agenţii Gărzii Civile spaniole, după cum transmite EFE, citată de Agerpres.
Carlos Montero a declarat că nu exclude posibilitatea ca numărul imigranţilor nou veniţi în CETI să crească în următoarele ore, întrucât ar mai putea fi persoane ascunse prin oraş. El a atras atenţia asupra faptului că în aceste clipe, Centrul a primit de trei ori mai mulţi imigranţi decât poate cuprinde. ‘Capacitatea este de 480 de imigranţi, iar CETI are deja 1.300 de persoane’, a precizat el.
Enclavele spaniole Ceuta şi Melilla din Maroc suportă în ultimele săptămâni presiuni sporite din cauza asalturilor imigranţilor ilegali. Cel mai grav incident petrecut în încercările imigranţilor de a ajunge pe teritoriul spaniol a avut loc la începutul lunii februarie, când 15 imigranţi ilegali s-au înecat, în încercarea de a ajunge în Ceuta, cealaltă enclavă spaniolă din Maroc.
Tensiuni sporite au apărut după ce ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz, a recunoscut că forţele de ordine de la frontiera enclavei spaniole din Maroc au folosit gloanţe de cauciuc cu ‘scop disuasiv’ în direcţia imigranţilor. Recent, el i-a propus omologului său marocan, Mohamed Hassad, ‘articularea unui mecanism coordonat’ între cele două ţări care să aibă drept efect întoarcerea imediată a imigranţilor ilegali care ‘intră în mod violent sau flagrant în Ceuta şi Melilla’.