Autorităţile israeliene au transferat în februarie la închisoarea Saharonim migranţi din Eritreea, deţinuţi până atunci la centrul din Holot, situat nu departe de închisoare, şi care au refuzat să părăsească Israelul.
„Întrucât negocierile între statul Israel şi o ţară terţă (pentru a primi migranţii) sunt încă în curs de desfăşurare şi în conformitate cu o hotărâre (recentă) a Curţii Supreme, migranţii reţinuţi în închisoarea Saharonim vor fi eliberaţi în cursul zilei” de duminică, au anunţat serviciile de imigrare într-un comunicat.
Curtea Supremă a ordonat săptămâna trecută eliberarea migranţilor, în contextul în care niciun acord nu fusese încheiat între Israel şi o ţară terţă gata să primească migranţi.
Uganda a anunţat vineri că are „în vedere” să primească pe teritoriul său circa 500 de migranţi din Eritreea şi Sudan aflaţi ilegal în Israel şi pe care guvernul de la Tel Aviv intenţionează să-i expulzeze.
Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, vrea să expulzeze mii de eritreeni şi sudanezi intraţi ilegal în ţară. Executivul israelian le-a propus pentru a pleca „în mod voluntar” câte o sumă de 3.500 de dolari (2.800 de euro), ei fiind ameninţaţi că vor fi arestaţi şi vor sta la închisoare până când vor accepta să părăsească ţara.
Cu toate acestea, autorităţile nu au indicat spre care ţări ar putea fi expulzaţi migranţii, ştiindu-se că Israelul recunoaşte tacit că ei nu pot fi trimişi înapoi în Sudan sau în Eritreea.
Organizaţii neguvernamentale israeliene asigură că au fost încheiate acorduri cu Uganda şi Rwanda, ceea ce părţile interesate au negat în mai multe rânduri.
Planul de expulzare al guvernului israelian a suscitat numeroase critici, în special din partea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), dar şi în Israel, unde decizia a fost criticată de supravieţuitori ai Holocaustului şi de o parte a societăţii civile.
La începutul lui aprilie, Netanyahu a acceptat să anuleze programul de expulzări, asigurând că un acord cu ONU ar permite transferarea migranţilor în „ţări dezvoltate cum ar fi Canada, Germania sau Italia”.
Dar a făcut un viraj după aceea, anulând acordul cu ONU, la presiunea elementelor cele mai dure din cadrul coaliţiei sale. Potrivit autorităţilor israeliene, în Israel locuiesc în prezent 42. 000 de migranţi africani.