Potrivit sursei citate, cele mai frecvente situaţii care au dus la luarea unor măsuri de către autorităţile de protecţie a copilului din această ţară sunt: situaţia de abandon de către părinţi sau reprezentanţii legali, minori cu ambii părinţi decedaţi, minori cu probleme de comportament pentru care s-a considerat necesară instituirea unor măsuri de protecţie, minori ai căror părinţi sau reprezentanţi legali au fost reţinuţi sau arestaţi sau minori faţă de care a fost dispusă măsura stabilirii tutelei la membrii din familia extinsă care locuiesc în Spania.
Tema minorilor români din Spania, faţă de care au fost luate asemenea măsuri, a fost subiectul unei întâlniri, la Bucureşti, în urmă cu o săptămână. Cu această ocazie, au fost discutate aspecte privind eliberarea documentelor de stare civilă şi a paşapoartelor pentru cetăţeni români minori faţă de care autorităţile spaniole au dispus măsuri de protecţie, arată un comunicat MAE, potrivit Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe român „a exprimat întreaga disponibilitate a autorităţilor române de a răspunde fiecărui caz sesizat de partea spaniolă, cu soluţii concrete, adaptate situaţiei minorilor, stabilite la nivelul unui grup de experţi constituit din reprezentanţi ai MAE, ambasada şi consulatele României în Spania, precum şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, arată sursa citată.
Grupurile de experţi români şi spanioli urmează să se întâlnească pentru punerea de acord a evidenţelor şi priorităţilor de soluţionare, în funcţie de urgenţă şi gradul de vulnerabilitate, precizează MAE.