Peste 30 la sută dintre cei eliberaţi condiţionat erau recidivişti, iar 11,83 la sută din aceştia au ajuns din nou în închisoare fie pentru că au comis alte fapte, fie fiindcă aveau pe rol alte dosare pentru care au primit noi pedepse.
De asemenea, aproape 8.000 dintre cei eliberaţi înainte de ispăşirea întregii pedepse aveau codamnări pentru omor, tâlhărie și furt calificat, noteată Hotnews.
După ce au fost eliberaţi, unii dintre recidivişti au comis fapte care au îngrozit opinia publică. Este cazul unui bărbat cu cinci crime la activ şi condamnat la închisoare pe viaţă, care, odată pus în libertate, a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinţi.
În acest context, deputații au scos din sertar și au votat o lege inițiată de PNL în urmă cu un an, potrivit căreia să nu mai poată fi eliberați condiționat cei condamnați pentru crime, violuri și tâlhării.
Legea e contestată acum la Curtea Constituțională.
Un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) oferă o imagine, în cifre, a situației eliberărilor condiționate în perioada 2017-2019:
Situația cazurilor analizate în comisia pentru liberare condiționată:
Procentul recidiviștilor în populația carcerală: