Peste 260.000 de persoane interceptate de parchete în 10 ani. Reacţia lui Manda

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a declarat, marţi, că, potrivit unui studiu făcut la Parchete, în perioada 2005 - 2015, numărul aproximativ de cetăţeni români care au făcut obiectul mandatelor de supraveghere tehnică este de 266.450, de 22 ori mai mic decât "cifra vehiculată de PSD".
Romania TV
12 mart. 2019, 15:58
Peste 260.000 de persoane interceptate de parchete în 10 ani. Reacţia lui Manda

UPDATE: Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, marţi, că rapoartele anuale de activitate ale SRI prezintă numărul mandatelor de securitate naţională şi punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Manda, preşedinte al Comisiei de control al SRI, a replicat afirmaţiilor deputatului USR Lucian Stanciu Viziteu care a susţinut că, în perioada 2005 – 2015, numărul aproximativ de cetăţeni români care au făcut obiectul mandatelor de supraveghere tehnică este de 266.450 şi nu de 6 milioane.

„Nu ştiu de unde are domnul Viziteu cifra, eu pot să vă spun ce este scris în raportul SRI, rapoartele anuale, în care se vorbeşte de mandatele de securitate naţională, câte au fost pe fiecare an, şi punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică şi a ordonanţelor date de procuror pentru 24 de ore. Cifra este prezentată în raportul comisiei, adoptat de comisie, prezentat Birourilor permanente reunite, urmează să fie dezbătut la plen. Mai mult decât atât, vorbim, pe de o parte, de mandate, nu am vorbit de prelungiri de mandate sau de extinderi şi am vorbit atunci când am spus de cifra de 6 milioane de celelalte persoane care nu făceau obiectul mandatelor, dar sigur că interceptându-li-se convorbirile şi acestora li se restricţionau drepturile şi libertăţile, în sensul că atunci când un om era supus unui mandat sau un grup de persoane toate persoanele cu care dialogau, că vorbim de prieteni, cunoştinţe, familie, colegi, coechipieri cu care discutau orice, sigur că erau elemente, inclusiv din viaţa privată, care, după aceea, deveneau informaţii la care aveau acces fie unităţile de Parchet, fie SRI sau unităţile de informaţii pe baza mandatelor pe care le solicitau”, a explicat Manda, la Parlament.

El a adăugat că, în acest context, a spus, la vremea respectivă, că unui număr de 6 milioane de persoane li s-au restrâns drepturile.

„Avem şi exemple în contextul în care două persoane interceptate vorbeau de a treia şi s-a gândit DNA că ar trebui să deschidă dosar celei de-a treia, fără să ştie la momentul respectiv că nici măcar nu se cunosc cele trei persoane sau cele două persoane nu o cunosc pe a treia”, a susţinut Claudiu Manda.

El a adăugat că senatorul PSD Claudiu Manda a pus în circulaţie „informaţii false”. „Vă prezint rezultatele unui studiu legat de drepturile şi libertăţile civile. Am decis să fac acest demers deoarece PSD, prin vocea senatorului Claudiu Manda şi a colegilor săi din ALDE şi UDMR, a pus în circulaţie în spaţiul public o serie de informaţii false cu scopul direct de a crea confuzie şi de a-i păcăli pe români. Claudiu Manda şi colegii lui din ALDE şi UDMR, într-un document oficial al Comisiei de control asupra SRI, au vehiculat că în România ar fi existat 6 milioane de români interceptaţi, ascultaţi în ultimii 10 ani. În acelaşi timp, propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, atât procurorii, cât şi judecătorii, cu dorinţa clară de a afecta imaginea şi credibilitatea sistemului de justiţie din România. Dacă aceste date ar fi fost corecte referitor la numărul persoanelor interceptate m-aş fi aşteptat ca cei din PSD să încerce să facă ceva pentru a reglementa situaţia. Dacă datele erau adevărate, ar fi însemnat că România era o adevărată dictatură, în care o treime din populaţie era interceptată sau o ţară cu cea mai mare infracţionalitate din lume”, a afirmat Viziteu, membru al Comisiei de control al SRI.

El a spus că a realizat un studiu la Parchete pentru a afla care este numărul persoanelor interceptate.

„Eu, personal, şi colegii din USR ţinem foarte mult la apărarea drepturilor şi libertăţilor civile astfel încât în ultimele trei luni am realizat un studiu pentru a vedea care este numărul concret de persoane. Astfel, în urma unui dialog instituţional pe care l-am purtat cu toate Parchetele din România, am ajuns la o serie de cifre. Am solicitat informaţii de la toate Parchetele din România şi am primit răspuns de la majoritatea secţiilor, din 249 de Parchete au răspuns aproape 100, inclusiv DNA şi DIICOT. Cifrele arată în felul următor: în urma acestui studiu pot spune că numărul aproximativ de persoane care au fost vizate de mandate de supraveghere tehnică solicitate de procurori şi aprobate de judecători în perioada 2005 – 2015 este de aproximativ 266.455 persoane, adică de 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD”, a informat Lucian Stanciu Viziteu.

El a anunţat că, săptămâna viitoare, va depune un proiect de modificare a Legii 304, astfel încât raportul anual de activitate al Ministerului Public să cuprindă o anexă referitoare la mandatele de supraveghere tehnică. 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'