Peste 3.000 de angajați din România sunt direct vizați de concedieri colective până în luna mai, potrivit unei estimări făcute de Startupcafe.ro, care a făcut estimarea în baza datelor obținute de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Bacău ocupă primul loc în topul județelor în care s-au făcut și urmează să se facă disponibilizări, cu un total de 724 de persoane, iar cei mai mulți dintre aceștia (620 de persoane) sunt în prezent angajați în domeniul construcțiilor.
Următoarele cele mai mari valuri de concedieri colective sunt așteptate în Prahova și în Municipiul București, unde angajatorii au anunțat agențiile pentru ocuparea forței de muncă intenția de a disponibiliza 430, respectiv 379 salariați.
Ilfov, Constanța, Timiș și Sibiu sunt alte județe cu peste 200 de angajați care urmează să rămână fără loc de muncă în urma concedierilor colective.
În total, angajatori din 17 județe ale țării intenționează să apeleze la acest fel de concedieri, măsură pe care sunt obligați să o anunțe către agențiile pentru ocuparea forței de muncă cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
Domeniile economice cele mai afectate de disponibilizările care ar putea avea loc în perioada următoare sunt „construcții de clădiri”, „fabricarea echipamentelor electrice” și „fabricarea articolelor de îmbrăcăminte”. Vedeți mai jos tabelul, realizat de Ziarul de Iași, care arată topul activităților vizate de concedieri până în mai 2025.