Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat dosarul electronic de sănătate

Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat până în prezent dosarul electronic de sănătate, la aceste dosare participând cu informații peste 6.200 de medici, a anunţat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Iulian Tudor
22 ian. 2015, 16:58
Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat dosarul electronic de sănătate

„Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat”, potrivit unui comunicat emis de CNAS.

Procedura de inițializare a unui dosar electronic de sănătate durează aproximativ un minut, unicul proprietar al datelor conținute în DES fiind pacientul. De asemenea, pacientul este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua și IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

CNAS arată că informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module: modul „Sumar de urgență”, accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului și modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” și „Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienților.

„În situația în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgență, informațiile din „Sumarul de urgență” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viața pacientului”, se arată în comunicatul de presă.

Pentru un pacient aflat în stare de urgență, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum și orice alte informații pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în „Sumarul de urgență”, sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă și mai corectă decizie medicală.

„Dosarul electronic de sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât și sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid și mai precis consultând acest dosar și nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigații. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigații suplimentare sau mai amănunțite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiți astfel vor fi utilizați în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, potrivit aceleiași surse.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcția deschisă prin proiectul inițial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătățirea actului medical, prin consolidarea la nivel național a datelor medicale ale tuturor pacienților.

În cadrul ședinței de guvern miercuri a fost aprobat proiectul de hotărâre de guvern care cuprinde normele metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului.

CITEŞTE ŞI: Nu ai primit CARDUL de SĂNĂTATE până acum? Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lui

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!