Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat dosarul electronic de sănătate

Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat până în prezent dosarul electronic de sănătate, la aceste dosare participând cu informații peste 6.200 de medici, a anunţat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Iulian Tudor
22 ian. 2015, 16:58
Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat dosarul electronic de sănătate

„Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat”, potrivit unui comunicat emis de CNAS.

Procedura de inițializare a unui dosar electronic de sănătate durează aproximativ un minut, unicul proprietar al datelor conținute în DES fiind pacientul. De asemenea, pacientul este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua și IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

CNAS arată că informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module: modul „Sumar de urgență”, accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului și modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” și „Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienților.

„În situația în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgență, informațiile din „Sumarul de urgență” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viața pacientului”, se arată în comunicatul de presă.

Pentru un pacient aflat în stare de urgență, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum și orice alte informații pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în „Sumarul de urgență”, sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă și mai corectă decizie medicală.

„Dosarul electronic de sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât și sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid și mai precis consultând acest dosar și nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigații. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigații suplimentare sau mai amănunțite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiți astfel vor fi utilizați în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, potrivit aceleiași surse.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcția deschisă prin proiectul inițial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătățirea actului medical, prin consolidarea la nivel național a datelor medicale ale tuturor pacienților.

În cadrul ședinței de guvern miercuri a fost aprobat proiectul de hotărâre de guvern care cuprinde normele metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului.

CITEŞTE ŞI: Nu ai primit CARDUL de SĂNĂTATE până acum? Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lui

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre