40 localități au fost implicate, în toate județele dunărene, în campania “Let’s Do It, Danube!”. Repartizarea geografica a implicării în funcție de participare este următoarea: Olt – 877 voluntari, Constanța – 556 voluntari, Giurgiu – 493 voluntari, Teleorman – 469 voluntari, Dolj – 453 voluntari, Caraș-Severin – 252 voluntari, Galați – 220 voluntari, Brăila – 211 voluntari, Mehedinți – 133 voluntari, Călărași – 97 voluntari, Tulcea – 85 voluntari, Ialomița – 11 voluntari.
Procentul de reciclare a fost, la nivel întregii acțiuni, de 42%. Per județ, procentele de colectare selectivă și valorificare sunt: Giurgiu – 74,2%, Călărași 55%, Olt 49,7%, Constanța 44%, Galați – 50%, Dolj 41%, Caraș-Severin 34,1%, Ialomița 33,3%, Mehedinți 30%, Tulcea 26,9%, Teleorman 18%, Brăila 17,7%. Managementul deșeurilor a fost asigurat de un operator economic în orașele: Craiova, Slatina, Alexandria, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Galați, Slobozia, Constanța, Năvodari, Tulcea, iar în restul localităților acțiunea a avut susținerea primăriilor.
Acțiunea de curățenie a marcat Ziua Internațională a Apelor de pe 22 martie și a avut un caracter educativ, elevii învățând să colecteze selectiv deșeurile și conștientizând efectele poluării apelor. Acțiunea este sprijinită de Kaufland România și este organizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, cc, doamna Ministru Grațiela Gavrilescu fiind prezentă la curățenie în județul Constanța.
„Această acțiune reprezintă un mod prin care putem arăta tinerilor că tot ceea ce înseamnă obiecte aruncate pe iarbă, în apă, chiar și în propria casă și propria școală, sunt lucruri care duc la poluare și la scăderea gradului de ozon”, a declarat Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Ne bucurăm că am avut ocazia să implicăm voluntarii și să îî facem mai conștienți de problema deșeurilor printr-o astfel de acțiune. Fie că vorbim despre județul Caraș Severin – care este zona de intrare a Dunării – fie de județul Tulcea, unde se varsă Dunărea, toată regiunea a fost acoperită de voluntari inimoși, care au dat un exemplu de implicare in comunitate. Este prima acțiune dintr-un amplu proiect dedicat regiunii Dunării”, a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv „Let’s Do It, Romania”.
„Let’s Do It, Danube!” va continua cu o amplă campanie de educare ecologică în școlile din județele dunărene, prin intermediul training-urilor interactive și prin intermediul unei caravane educative organizate de echipele locale „Let’s Do It, Romania!” și o acțiune de curățare a malurilor Dunării pe 27 iunie 2015, în apropierea Zilei Internaționale a fluviului.
„Let’s Do It, Danube!” este un proiect „Let’s Do It, Romania!”. Inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50 000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Din 2010 până acum, „Let’s Do It, Romania!” a implicat peste 1 000.000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci, iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%.
„Let’s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.