Update. A fost deschisă circulația pe încă 32 de km din A7 (Autostrada Moldovei), între Buzău și Râmnicu Sărat! România ajunge astfel la 1.158 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres) aflați în exploatare.
În momentul de față, se poate circula pe 43 de kilometri din A7, între Buzău și Focșani, după deschiderea circulației (în urmă cu două săptămâni) a celor 11 km ai lotului Mândrești Munteni – Focșani.
Până la finalul anului se vor deschide și cei peste 36 km dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni ceea ce va face posibilă circulația pe aproape toți cei 82 de km ai autostrăzii Buzău – Focșani (secțiune a A7).
Știre inițială
„Sectorul de autostradă cuprins între Buzău și Râmnicu Sărat se adaugă celor 11 km dintre Mândrești-Munteni și Focșani, deschiși în urmă cu două săptămâni”, a subliniat șeful CNAIR, subliniind importanța progresului acestui proiect major de infrastructură.
Noul sector deschis circulației se întinde între nodul rutier Buzău Nord (kilometrul 3+920) și nodul rutier Râmnicu Sărat (kilometrul 34+880). Nodul Buzău Nord oferă conexiuni atât cu DJ 203K, cât și cu DN2, printr-un drum de legătură de aproximativ 6 kilometri. În același timp, nodul Râmnicu Sărat asigură conexiunea cu DN22, conform datelor furnizate de Centrul Infotrafic.
Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a realizat luni o simulare de traseu pe acest sector, pe care a prezentat-o publicului.
„Sunt pe Autostrada Moldovei A7 între Buzău și Râmnicu Sărat, tronsonul pe care îl vom da în trafic miercuri. Așa cum v-am obișnuit înainte de fiecare dare în trafic a unui obiectiv, vă prezint o simulare de traseu parcursă cu mașina pe cei 32 km ai acestui tronson, în direcția dinspre Râmnicu Sărat spre Buzău”, a declarat Scrioșteanu, potrivit Economica.net.
Pe 7 noiembrie 2024, au fost inaugurați primii kilometri de autostradă din A7, finanțați prin PNRR. Cristian Pistol a subliniat la acea dată: „Cei 10,94 km ai sectorului de Autostradă Buzău – Focșani reprezintă un prim pas în asigurarea unei rute moderne, de mare viteză, care va face legătura între Muntenia și Moldova”.
Directorul CNAIR a mai menționat că ritmul lucrărilor pe șantier și mobilizarea constructorilor ar putea permite deschiderea a încă 120 de kilometri din A7 până la finalul acestui an.
Tronsonul dintre Ploiești și Buzău este construit de asocieri de companii precum Pizzarotti – Retter (lotul 1), Coni – Trace (lotul 2) și Nurol – Makyol (lotul 3). Cele zece loturi de autostradă dintre Buzău și Pașcani sunt realizate de grupul UMB, condus de antreprenorul Dorinel Umbrărescu.
Autostrada Moldovei A7, cel mai mare proiect de infrastructură rutieră finanțat prin PNRR, își demonstrează eficiența prin inaugurarea mai rapidă a loturilor. Conform estimărilor actuale, toate cele patru loturi ale tronsonului Buzău – Focșani ar putea fi deschise înainte de termenele contractuale, până la finalul anului 2024.