Zeci de persoane audiate, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE. Un poliţist, implicat în operaţiune

Procurorii DIICOT şi autorităţile germane şi italiene fac, miercuri, simultan, 32 de percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi în Germania şi Italia, într-un caz de fraude informatice, membrii grupării fiind ajutaţi de un agent de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6.
Romania TV
14 nov. 2012, 06:51
Zeci de persoane audiate, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE. Un poliţist, implicat în operaţiune

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală,  împreună cu ofiţeri  de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat  transfrontalier,  constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice, anunţă DIICOT.

În acest sens, procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu autorităţile judiciare germane şi italiene efectuează în cauză,  simultan şi coordonat, un număr de 32 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi pe teritoriile Germaniei şi Italiei.

Membrii grupării sunt acuzaţi că au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din activitatea de  confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică.

Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin  intermediul unor firme de curierat pe teritoriile  Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming.   

Datele cardurilor astfel obtinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la P.O.S.-uri, în state ale Uniunii Europene.

Învinuiţii au lansat atacuri de tip „phishing”, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal,  în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul  platformei on-line cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil.

Ca modalitate concretă de operare, membrii grupării procedau la postarea pe site-urile de comerţ electronic  a unor anunţuri de vânzare, având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri  de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau.  Încasarea  preţului se realiza prin conturi aferente  platformei de plăţi on-line Paypal, fără ca bunurile să fie livrate părţilor vătămate.

Membrii grupării au fost sprijiniţi de către un învinuit, agent de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. – S.I.C. sector 6, care a pus  la dispoziţia grupării datele de stare civilă  aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 40 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

Membrii grupării suspectate de fraude informatice au produs un prejudiciu de un milion de euro, după ce, cu carduri false, au retras bani din bancomate din Germania, Italia şi Olanda, au făcut cumpărături în magazine din Bulgaria şi Belgia şi au vândut fictiv prin internet ceasuri şi bijuterii.

Grupul infracţional organizat era format din 29 de persoane, domiciliate în Bucureşti, în judeţele Braşov, Prahova, Olt şi Constanţa, dar şi în Italia şi Germania, împotriva acestora fiind începută urmărirea penală pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, fabricarea şi deţinerea de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate, fals informatic, fraudă informatică, deţinerea, fără drept, de parole sau coduri de acces, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

În această cauză au fost făcute investigaţii din luna februarie 2010, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală.

Procurorii D.I.I.C.O.T.  au cooperat  în interesul soluţionării cauzei cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii.


DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”