Principalele motive sunt ostilitățile active, precum și un număr mare de mine și alte muniții rămase în câmp, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. „Peste 30% din terenurile agricole nu vor fi folosite pentru semănat de grâu, orz, floarea soarelui și porumb. Ostilitățile continue ar putea provoca o catastrofă alimentară globală, deoarece 36 din cele 55 de țări aflate în criză alimentară depind de exporturile Ucrainei și Rusiei„, se arată într-un comunicat al ONU.
După cum a transmis agenţia ucraineană Unian, pe 16 aprilie, ONU a spus că închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca o catastrofă alimentară globală care va duce la foamete, migrație în masă și instabilitate politică în lume.
Depozitele ucrainene sunt pline de cereale, ceea ce ajută la hrănirea a 400 de milioane de oameni din întreaga lume într-un an obișnuit, dar lanțul de aprovizionare a fost rupt de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, motiv pentru care porturile nu pot funcționa corespunzător.
Nu mai puţin de 35 de țări africane depind de alimente importate din regiunea Mării Negre. Totodată, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru 24% din aprovizionarea mondială cu grâu.