După o eroare la platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro care a făcut imposibilă accesarea ei, luni dimineaţă românii s-au putut înscrie din nou pentru vaccinarea anti-COVID-19.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anunţat că de vineri, 15 ianuarie 2021, orele 15:00, până luni, 18 ianuarie, orele 15:30, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 300.109 persoane din etapa a II-a de vaccinare. Între acestea sunt 159.288 adulți peste 65 ani, 68.146 persoane cu afecțiuni cronice și 72.675 angajați din domenii esențiale.
Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:
– individual direct în platformă – 138.962 de persoane
– prin intermediul medicilor – 29.282 de persoane
– telefonic, prin Call Center – 47.946 de persoane
– prin intermediul angajatorului – 83.919 de persoane din domenii esențiale
Numărul maxim de accesări simultane ale platformei programare.vaccinare-covid.gov.ro în cursul zilei de astăzi se ridică la 23.000 de utilizatori.
Aglomeraţie şi scandal în mai multe centre de vaccinare după ce platforma informatică a picat. STS: Se pot face din nou programări
Programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19 a fost blocată luni dimineaţă în România. Sistemul de înregistrarea a persoanelor care urmau să fie imunizate a fost nefuncţional câteva ore. După ora 10, STS a anunţat că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare.
S-a creat aglomeraţie la centrele de vaccinre pentru că medicii au fost nevoiţi să introducă manual datele pacienților.
Oamenii programaţi pentru vaccinarea anti-COVID s-au revoltat la Institutul Marius Nasta din București pe motiv că aşteaptă prea mult timp.
Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat pentru AGERPRES că luni dimineaţă, când platforma pentru programare la vaccinare anti-COVID nu a funcţionat, datele au fost introduse manual.
Până la ora 10,00, în centrul de la Institut erau prezente 80 de persoane, existând însă probleme şi cu duble programări: în sistemul informatic şi la telefon.
„S-a produs o aglomerare importantă şi datorită unor aspecte de logistică, adică vaccinul a ajuns puţin mai târziu. (…) Pot să spun că în acest moment deja s-au vaccinat 50 de persoane. Lucrurile încep să funcţioneze bine. Începutul a fost greu. Deja mâine avem doze de azi. Nu o să mai avem această problemă. Sunt convinsă că lucrurile vor funcţiona”, a afirmat managerul Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler a precizat că persoanele care au venit la Institut vor fi imunizate în cursul zilei de luni.
„Îi vaccinăm pe toţi. Am cerut doze suplimentare să îi vaccinăm pe toţi”, a arătat medicul.
Aglomerație este și la centrul de vaccinare de la Spitalul Alexandru Obregia.
În mai multe centre din țară, locurile s-au ocupat încă din prima zi de debut a etapei a doua de vaccinare. DSP-urile cer doze de vaccin, însă li se spune că stocul s-a epuizat. Spre exemplu, în Gorj au fost pregătite 11 centre de vaccinare pentru etapa a doua, însă doar cinci funcționează, din cauza lipsei de vaccin.