Peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ANAF. Practic, firmele de curierat vor trebui să completeze un formularul 395, „Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”. Acesta se va depune, lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-guvernare. Datele vor fi păstrat de ANAF timp de cinci ani de la data primirii, urmând ca acestea să fie șterse automat după împlinirea acestui termen.
Citeşte şi: Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, condamnat la 13 ani de pușcărie. A primit o mită de 2,5 milioane de euro
Firmele de curierat subt obligate să transmită cătreANAF următoarele informaţii:
Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, susţine că astfel vor fi blocaţi evazioniştii care aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este „la negru”.
„Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a declarat preşedintele ANAF.