Peste 40 de milioane de țigarete capturate de autorități în prima jumătate a anului în România

În prima jumătate a anului 2024, autoritățile române au confiscat peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă. Valoarea totală a acestora pe piața neagră este de peste 40 de milioane de lei. În același timp, piața neagră a țigaretelor a depășit pragul de 10%, potrivit Novel Research, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.
Alina Costache
05 aug. 2024, 11:00
Peste 40 de milioane de țigarete capturate de autorități în prima jumătate a anului în România

În prima jumătate a anului 2024, autoritățile române au capturat peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă, dintre care peste 75% înregistrate în zona de sud a țării. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor reținute în primele luni ale anului se ridică la peste 40 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România.

În același timp, piața neagră a țigaretelor a crescut la nivelul lunii mai până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la final de martie, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, ceea ce relevă dinamica intensă a acestui fenomen în specularea condițiilor de instabilitate geopolitică și, implicit, nevoia continuă de intensificare a eforturilor de combatere a contrabandei. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, este și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2023, pe fondul unei medii anuale a contrabandei de 8,2%, BAT România a avut o contribuție totală de 10,8 miliarde lei în accize și taxe la bugetul de stat. Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun, sub formă de accize și taxe care nu au fost încasate.

“Pentru prima dată în ultimii 3 ani nivelul contrabandei cu țigări a depășit pragul de 10% din totalul pieței, iar acesta este un semnal serios de alarmă privind nevoia de intensificare a eforturilor de monitorizare a traficului ilicit la granițele țării. În acest context, salutăm anunțul Ministerului de Finanțe privind operaționalizarea sistemelor de scanare fixe și mobile în puncte de trecere a frontierei și asumarea ca până la sfârșitul anului în vămile din România să funcționeze deja 9 astfel de dispozitive.

Creșterea nivelului consumului de produse de pe piața neagră se traduce atât în pierderi majore pentru bugetul statului, cât și într-un pericol real la adresa siguranței consumatorilor. De aceea, măsurile de combatere a fenomenului traficului ilicit la frontierele țării trebuie completate de un cadru fiscal stabil, corelat cu puterea de cumpărare a consumatorilor și capabil să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii contrabandei, care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar și companiile plătitoare de taxe și angajații acestora”, declară Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

Conform Nanny State Index 2023, România aplică cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află țări precum Luxemburg, Austria sau Germania.

Marile capturi de contrabandă, reținute în 2024 în sudul țării

Cele mai mari capturi de țigarete de contrabandă, reprezentând 75% din totalul capturilor înregistrate până la nivelul lunii iulie, s-au înregistrat în zona de sud a țării, pe fondul prețurilor la țigări semnificativ mai mici în țările de la sudul granițelor României.

Cele mai mari capturi de țigări de contrabandă au fost reținute de autoritățile române în prima parte a anului în județele Teleorman (9,9 milioane de țigarete), Dolj (7,2 milioane de țigarete) și Giurgiu (5,3 milioane de țigarete). Și în județul Caraș Severin s-au înregistrat volume semnificative anul acesta, o captură consistentă în urma căreia au fost reținute peste 5 milioane de țigarete de contrabandă fiind înregistrată chiar la începutul lunii iulie.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

 

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De ce să ții valiza în cadă după ce te cazezi la hotel. Explicația te va surprinde cu siguranță
Capital.ro
Se confiscă toți banii. Rămâi pe loc fără cont bancar: Statul a demarat procedura
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Valul de caniculă amenință cu o CRIZĂ alimentară. E risc major de penurie!
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Dorian Popa ar putea să se lase de cântat. Cât câștigă artistul din muzică
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Avertizare de cod galben de ploi și vijelii pentru 10 județe până marți
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
"A băgat în pământ un suflet nevinovat" - Bunicul băiețelului ucis în accidentul din Pantelimon, declarații cutremurătoare
substantial.ro
Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara
MediaFlux
SUMA DUPĂ RECALCULARE! Poștașii aduc FLUTURAȘII de PENSIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!