Peste 40 de proiecţii de filme. Începe cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Peste 40 de proiecții de filme documentare și de ficțiune, printre care și avanpremiere, 11 evenimente speciale, două expoziții și 20 de prelegeri și dezbateri se regăsesc în programul celei de-a VII-a ediții a Festivalului de Film Istoric Râșnov, care va avea loc în perioada 31 iulie - 9 august, au anunțat organizatorii joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Filip Stan
16 iul. 2015, 20:31
Peste 40 de proiecţii de filme. Începe cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Printre filmele recomandate se află peliculele românești „Aferim!” — câștigător al premiului pentru regie la Berlinale 2015, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, sau „Chuck Norris vs Communism” al Ilincăi Călugăreanu. De asemenea, organizatorii recomandă „Crossroads: Generation John Paull II”, un film care pornește de la biografia lui Karol Wojtyla, faimosul preot polonez care a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, „In The Sands of Babylon”, un film despre Războiul din Golf, „The Search” — al regizorului Michel Hazanavicius, ori „Jimmy’s Hall”, cel mai recent film al regizor englez Ken Loach.

„Sunt filme europene (…), sunt filme în avanpremieră și mai avem și o parte dintre filmele care au rulat în cinematografe, din păcate mult prea puțin. Cel mai tare mă bucur de „Nașterea unei națiuni” și de cele trei filme mute — ‘Valetul mecanic’, ‘Câinele andaluz’ și ‘Antrax’ — care o să fie cu acompaniamentul lui Radu Rădescu, pentru că sunt filme dintr-o perioadă dadaistă, cubistă, cu totul și cu totul specială. (…)Apoi sunt filme de la documentar la cele mai sentimentale cu putință, așa că eu cred că nu va fi nimeni care să spună ‘dar pentru noi nu aveți nimic'”, a afirmat Irina Nistor.

Mihai Dragomir, unul dintre coordonatorii evenimentului, a spus că și pentru ediția din acest an se va merge pe ”o rețetă” deja clasică, amintind că în cele zece zile ale festivalului publicul va avea posibilitatea să urmărească filme, concerte și expoziții, va putea lua parte la prelegeri și dezbateri susținute de istorici, regizori, diplomați, jurnaliști și producători.

Concomitent cu festivalul se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară Astra, la care vor participa 30 de studenți — 15 din România și 15 din Republica Moldova.

„Tema umbrelă a festivalului este „Uniune vs secesiune” și ea reunește mai multe teme importante din istorie, plecând de la Războiul de secesiune din Statele Unite, la 70 de ani de la Yalta, 20 de ani la disoluția Iugoslaviei și alte evenimente care ne-au dus cu gândul la aceste tendințe de uniune și secesiune. Și mai avem patru teme secundare — o zi pe care o vom dedica Papei Ioan Paul al II-lea, sunt 70 de ani, exact pe 4 august, de la Hiroshima, 50 de ani de la venirea lui Ceaușescu la putere și 100 de ani de la genocidul armean”, a afirmat Mihai Dragomir.

Noutatea ediției din acest an a Festivalului este un curs de benzi desenate pentru copii. Participanții vor realiza în perioada manifestărilor o revistă de benzi desenate, cu subiect istoric.

„În prima zi ne vom întâlni cu oameni îmbrăcați în personaje din istoria Râșnovului, vom asculta poveștile pe care ei le vor spune după care vom merge să scriem scenariul. Începând cu cea de-a doua zi la masa de lucru fiecare copil va schița povestea pe care a auzit-o. La final toate aceste povești vor fi adunate într-o revistă de benzi desenate”, a detaliat inițiatorul proiectului, autorul de bandă desenată, Mihai I. Grăjdeanu.

Partea de evenimente speciale a Festivalului de Film Istoric Râșnov va fi completată de concerte de jazz, muzică veche, folk, blues, rock alternativ, muzică tradițională armenească și turcească. Printre cei care vor susține recitaluri se vor afla Țapinarii & Fără Zahăr, RTE ConTempo Quartet (Dublin, Irlanda), Robin and the Backstabbers, Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca).

De o atenție specială vor avea parte și cele două expoziții din Cetatea Râșnov — „Bine ați venit în RSR! 45 de ani de la Înființarea Ministerului Turismului”, o expoziție cu imagini selectate din colecția folosită de Oficiul Național de Turism al RSR pentru promovarea turistică internațională, și „Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice”, o expoziție realizată de Cristina Anisescu, Florentina Budeancă și Liviu Burlacu.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Proprietarii de apartamente au interzis. Trebuie să anunțe chiriașul și să-i ceară permisiunea
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Câți bani a investit Gabi Bădălău în Bianca Drăgușanu. N-a lăsat-o să se urce în Skoda Octavia
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România. Se va aplica în toate statele membre
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacuri aeriene israeliene asupra școlilor din Gaza: Zeci de persoane decedate
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?