Summitul ţărilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-a deschis marţi la Johannesburg, iar în centrul discuţiilor se află extinderea blocului, care încearcă să îşi extindă influenţa politică şi economică la nivel mondial. Diviziunile dintre membri au reapărut însă chiar înaintea acestei dezbateri critice privind o potenţială extindere a grupului, scrie agenția News.ro.
Aproape 40 de ţări au depus cereri de aderare sau şi-au exprimat interesul de a se alătura „Clubului celor cinci”, care produce un sfert din bogăţia mondială şi găzduieşte 42% din populaţia lumii.
„Acest lucru arată că familia BRICS câştigă în importanţă, statură şi influenţă în lume”, a subliniat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa la finalul primei zile a summitului, care se desfăşoară până joi. Cele cinci ţări sunt acum „motoare puternice de creştere globală”, a continuat el.
Tensiunile care au crescut în urma războiului din Ucraina şi rivalitatea tot mai mare a Beijingului cu Statele Unite au împins China şi Rusia să încerce să consolideze BRICS. Cele două puteri încearcă să folosească summitul din 22-24 august de la Johannesburg pentru a consolida grupul şi pentru a deveni o contrapondere la dominaţia occidentală în instituţiile globale.
„Chiar acum, schimbările mondiale se desfăşoară într-un mod cum nu s-a mai întâmplat niciodată, aducând societatea umană într-un moment critic”, a transmis preşedintele Chinei, Xi Jinping, la un forum de afaceri organizat cu ocazia BRICS.
„Cursul istoriei va fi modelat de alegerile pe care le vom face”, a mai spus el. Xi a lipsit însă de la eveniment, în ciuda prezenţei acolo a omologilor Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi a premierului indian Narendra Modi.
În timp ce o potenţială extindere a BRICS rămâne în suspensie, promisiunea grupului de a deveni un campion al lumii în curs de dezvoltare şi de a oferi o alternativă la o ordine mondială dominată de naţiunile occidentale bogate găseşte deja rezonanţă.
Dincolo de chestiunea extinderii, stimularea utilizării monedelor locale ale statelor membre în tranzacţiile comerciale şi financiare pentru a diminua dependenţa de dolarul american se află, de asemenea, pe agenda summitului.
„Procesul obiectiv şi ireversibil de de-dolarizare a legăturilor noastre economice capătă amploare”, a declarat Putin, din Rusia, într-o declaraţie preînregistrată.
Moscova caută să construiască noi relaţii diplomatice şi comerciale cu Asia, Africa şi America Latină.
Putin a declarat că Rusia vrea să dezvolte în special două proiecte emblematice – o rută maritimă nordică cu noi porturi, terminale de combustibil şi o flotă extinsă de spărgătoare de gheaţă şi un coridor nord-sud care să conecteze porturile ruseşti cu terminale maritime din Golf şi din Oceanul Indian.
El a declarat că Rusia va rămâne un furnizor alimentar de încredere pentru Africa şi că finalizează discuţiile privind furnizarea gratuită de cereale unui grup de ţări africane, aşa cum a promis la summitul de la Sankt Petersburg de luna trecută.
Liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat marţi, la summitul grupului BRICS, că economia chineză este rezistentă şi că elementele fundamentale pentru creşterea sa pe termen lung rămân neschimbate. „Economia chineză are o rezistenţă puternică, un potenţial extraordinar şi o mare vitalitate”, a declarat Xi prin intermediul ministrului chinez al comerţului, Wang Wentao.
Jurnaliștii de la Reuters au dezvăluit deja numele câtorva state care-și doresc să pășească în BRICS, alianța care are în plan tranziția la lumea bipolară, formată din două blocuri extrem de puternice: