În perioada 13 — 18 februarie, au fost derulate 6.771 intervenții la nivel național, salvatorii fiind solicitați la 428 misiuni de stingere a incendiilor, 5.345 cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, 40 misiuni de descarcerare și 163 pentru deblocare/salvare, precum și alte situații de protejare a comunităților.
De asemenea, 5.183 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical și terapie intensivă mobilă, iar alte 68 de persoane aflate în dificultate au fost salvate din medii ostile vieții.
În perioada menționată, inspectorii de prevenire au continuat activitățile de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor, la instituții publice și operatori economici din diverse domenii de activitate (comerț, alimentație publică, turism, de agrement).
Astfel, personalul specializat a desfășurat 1.036 controale la nivel național, în urma cărora au fost aplicate 2.468 sancțiuni contravenționale (329 amenzi și 2.139 avertismente), în cuantum de peste 471.100 lei.
Potrivit Agerpres, pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii IGSU au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.
De asemenea, la nivel național, s-au realizat 1.125 de acțiuni pentru educarea preventivă, pregătirea și verificarea adoptării măsurilor de protecție a populației privind modul de comportare specific tipurilor de risc.
Totodată, inspectorii de prevenire au fost angrenați în 9 comisii de recepție pentru verificarea respectării cerințelor de securitate la incendiu pe timpul execuției lucrărilor de construcții și au continuat analizarea documentațiilor necesare acordării avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă.
Concomitent cu activitățile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat și acțiuni de recunoaștere în teren pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență.