Potrivit președintelui AFEER, Laurențiu Urulescu, intervievat de Economica.net, spune că de la începutul anului viitor va crește costul de achiziție al gazelor naturale, iar acestea vor fi cumpărate la prețul pieței. În acest context, furnizorii de gaze vor fi nevoiți să vândă gazele la prețul plafonat, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o majorare de aproximativ 10% a facturilor.
„E destul de neplăcut pentru consumatori. De la 1 ianuarie se termină achiziția de gaze naturale la 120 de lei/MWh. Asta înseamnă că furnizorii nu vor mai avea achiziția de gaze la 120 de lei, vor face furnizarea cu gaz din depozite sau din piață la prețul pieței. Credem că va crește prețul gazelor plătite de clienții casnici, de la 1 ianuarie, dar fiind în perioada de plafonare, nu va putea crește peste 0,31 lei/kWh, care este plafonul”, a declarat Laurențiu Urulescu.
El a explicat că, în prezent, prețul final al gazelor plătit de consumatori este de aproximativ 0,27-0,28 lei/kWh, mult sub plafonul actual. Însă, având în vedere că prețul gazelor pe piață este mult mai mare acum, de aproximativ 230-240 lei/MWh, prețul final al gazelor va ajunge la nivelul maxim permis, de 0,31 lei/kWh.
„Va fi o creștere de circa 10%, la o factură de gaze de 1.200-1.250 de lei, va fi o creștere de 150 de lei”, a adăugat Urulescu, subliniind că a atras atenția în repetate rânduri asupra acestui aspect.
În prezent, prețurile sunt plafonate pentru consumatorii casnici, iar producătorii români vând gaze furnizorilor la un preț reglementat de 120 de lei/MWh. Totuși, acest mecanism de achiziție reglementat expiră la sfârșitul anului 2024, iar în absența unei legi care să prelungască termenul, furnizorii vor trebui să cumpere gaze la prețurile pieței, dar le vor vinde tot la prețul plafonat.
În vara acestui an, a fost votată o lege care prevede prelungirea termenului până la 31 martie 2025, dar aceasta a fost trimisă spre reexaminare de către președinte și este în continuare în proces de aprobare în Parlament (Plx 255). Potrivit Economica, în cazul în care legea nu va fi adoptată și promulgată, diferența dintre prețul pieței și cel plafonat va fi acoperită de bugetul de stat.
În acest context, aproape 4,5 milioane de consumatori casnici vor fi afectați de majorarea prețurilor, în cazul în care Parlamentul nu va adopta legea până la 31 decembrie 2024.
În plus, în luna noiembrie 2024, România a înregistrat cele mai scumpe facturi la energie electrică din Europa. Cu un preț de 168,12 euro per megawatt, România s-a aflat pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe piețe de energie. Această creștere s-a datorat unui consum ridicat, cauzat de temperaturile scăzute, dar și capacității limitate de producție.
Bulgaria și Ungaria au urmat România în acest clasament, înregistrând și ele prețuri ridicate pentru energia electrică în aceeași perioadă.