Potrivit Poliţiei, în 21 august 2017, în jurul orei 05.00, echipajul navei MAI 1101, aflat in misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operaţiunii Comune „Poseidon Sea 2017”, coordonată de Agenţia Frontex, a observat, pe timpul unei misiuni de patrulare desfăşurate în Marea Egee, o ambarcaţiune gonflabilă, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta către apele teritoriale ale Greciei.
După evaluarea situaţiei la faţa locului, având în vedere supraaglomerarea ambarcaţiunii şi riscul ridicat de a se scufunda, poliţiştii de frontieră români si reprezentanţii autorităţilor elene au început acţiunea de salvare a persoanelor aflate în pericol.
La bordul navei PFR au fost transbordate, în siguranţă, 53 de persoane – 24 bărbaţi, 13 femei şi 16 copii – cetăţeni din Afganistan, Iran şi Irak.
Poliţiştii de frontieră le-au oferit persoanelor salvate asistenţă, hrană şi apă, iar câteva ore mai târziu acestea au fost debarcate în Portul din Chios şi predate autorităţilor elene, pentru identificare, înregistrare, amprentare şi acordarea asistenţei medicale.
De la începutul detaşării în Grecia (ianuarie 2017), poliţiştii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat, individual şi în cooperare de echipajele celorlalte nave aparţinând statelor membre ale U.E., detaşate de Agenţia Frontex în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comune „POSEIDON SEA 2017″, peste 900 de persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.
Echipajul aflat în acest moment la bordul navei maritime de patrulare MAI 1101 – proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 26 de poliţişti de frontieră la bord, şi-a început misiunea de patrulare în cadrul operaţiunii „POSEIDON SEA 2017″, organizată sub egida FRONTEX ( Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) din data de 30 iunie a.c. şi urmează să desfăşoare misiuni în zona operaţională până la începutul lunii septembrie, când va fi înlocuită cu o navă de acelaşi gen.
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „POSEIDON SEA 2017″ este de a oferi sprijin autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.
Operaţiunea „Poseidon Sea”, la care iau parte poliţiştii de frontieră români, este finanţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia Frontex, iar responsabilitatea informaţiilor din materialul de presă aparţine Poliţiei de Frontieră Române.
Citeşte şi Pescador cu zeci de migranţi, interceptat de poliţiştii de frontieră români la Mangalia