Peste 50 de vehicule reclamate ca furate din zece state, găsite de poliţiştii români, în patru zile

Peste 50 de autoturisme, motociclete, utilaje de construcţie şi rulote reclamate ca furate din zece state au fost găsite în patru zile de poliţiştii români, în urma unei acţiuni internaţionale la care au participat 28 de ţări.
Filip Stan
14 sept. 2013, 13:47
Peste 50 de vehicule reclamate ca furate din zece state, găsite de poliţiştii români, în patru zile

În urma propunerii preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene, 28 state membre au participat la organizarea unei acţiuni pe linia combaterii furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule reclamate furate, acţiunea fiind sprijinită de Europol, Interpol, Tispol şi Frontex, se arată într-un comunicat de presă de sâmbătă al Poliţiei Române, citat de agenţia Mediafax.

În cadrul operaţiunii, care a avut loc în perioada 10-13 septembrie, au fost organizate acţiuni în trafic, în special în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.

În cele patru zile ale acţiunii, poliţiştii români au identificat 51 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale, dintre care 33 de autoturisme, trei motociclete, 13 utilaje de construcţie şi două rulote.

Dintre acestea, 22 erau reclamate ca furate din Italia, 11 din Spania, câte patru din România şi Germania, trei din Franţa, două din Olanda şi câte unul din Ungaria, Bulgaria, Iran şi Slovenia, iar un autovehicul avea seria de şasiu modificată.

În 11 septembrie, poliţiştii de la IPJ Gorj au identificat, în incinta unei cariere, trei utilaje de construcţii, toate figurând reclamate ca fiind furate din Italia. Din verificări a reieşit că acestea au fost sustrase în perioada 2006-2007.

O zi mai târziu, poliţiştii de la IPJ Hunedoara au găsit un autoturism care avea plăcuţe de înmatriculare spaniole. Persoana care deţinea maşina a declarat că a cumpărat-o în august, de la un cetăţean spaniol, primind de la acesta şi o serie de documente emise de autorităţile din Spania. În urma verificărilor efectuate în Sistemul Informaţional Schengen s-a stabilit că autoturismul fusese reclamat furat la 6 septembrie, din Germania, iar plăcuţele de înmatriculare aparţin unui alt autoturism, înmatriculat în Spania pe numele cetăţeanului spaniol.

Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, pentru repatrierea vehiculelor găsite şi pentru tragerea la răspundere a suspecţilor de furturi de autovehicule, precum şi a celor care le-au traficat ori au sprijinit înmatricularea în circulaţie în România.

În vederea realizării unui schimb rapid de date şi informaţii necesare poliţiştilor români aflaţi pe teren, dar şi la solicitarea celorlalte state participante, pe parcursul operaţiunii, la sediul Europol din Haga a funcţionat Centrul de Operaţiuni JPO LITCAR, unde fiecare stat participant a detaşat poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate.

La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol şi a Poliţiei de Frontieră. La acţiune au participat poliţişti de la investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică, transporturi şi de la poliţia de frontieră.

Citeşte şi Săracii români bogaţi: România bate toate statisticile la vânzările de maşini de lux

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai