Seismul cu magnitudinea 6,4, urmat de numeroase replici, a provocat căderea de pietre şi noroi care au blocat potecile de pe muntele Rinjani, o destinaţie turistică populară pentru traseele sale deosebite.
În urma seismului, 560 de persoane au fost blocate pe munte în noaptea de duminică spre luni, printre care numeroşi străini, în special francezi, germani, olandezi, americani şi thailandezi, potrivit autorităţilor indoneziene.
”543 de excursionişti au fost evacuaţi, au sosit noaptea trecută. Toţi sunt într-o stare bună de sănătate”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru intervenţie în caz de dezastre, adăugând că mai sunt încă şase persoane pe munte.
Printre cei 543 de evacuaţi, se află 189 de turişti străini, 173 de turişti indonezieni şi 181 de însoţitori şi ghizi, potrivit agenţiei pentru intervenţie în caz de dezastre.
Turiştii au început coborârea de pe vulcanul cu o înălţime de 3.726 metri luni, după ce ghizii au descoperit un traseu alternativ care nu a fost afectate de alunecările de teren.
Cea mai mare parte dintre aceştia au ajuns la baza muntelui luni seară, a precizat I Gusti Lanang Wiswananda, purtătorul de cuvânt al agenţiei de căutare şi salvare din provincia Lesser Sunda Islands, unde se găseşte insula turistică Lombok, învecinată insulei Bali.
”Erau cu toţii obosiţi, dar sănătoşi. Au fost examinaţi de echipele noastre medicale la faţa locului, atunci când soseau”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Un excursionist indonezian şi-a pierdut viaţa pe munte, lovit de pietrele căzute.
Cei şase turişti aflaţi încă pe munte sunt escortaţi de o echipă de 30 de salvatori pe traseul de la lacul Segara Anak, aproape de vârful muntelui Rinjani, până la baza masivului, potrivit aceleiaşi surse.
Sute de alţi excursionişti au reuşit să coboare duminică, potrivit autorităţilor.
Elicoptere ale armatei au aruncat alimente şi apă în mai multe locuri de pe munte pentru aprovizionarea turiştilor blocaţi.
Seismul de duminică a făcut cel puţin 16 morţi şi peste 220 de răniţi, iar sute de case au fost distruse, potrivit AFP.
Preşedintele indonezian Jokowi Widodo, care a efectuat luni o vizită scurtă în zonele sinistrate,a promis ajutor financiar locuitorilor care şi-au pierdut locuinţele din cauza cutremurului.
Indonezia, un arhipelag format din circa 17.000 de insule, se află pe Cercul de Foc al Pacificului, zonă foarte activă din punct de vedere seismic.
În 2004, un tsunami fără precedent, provocat de un seism submarin cu magnitudinea 9,3 produs în largul insulei Sumatra, în vestul arhipelagului, a provocat moartea a 220.000 de persoane în ţările cu ieşire la Oceanul Indian, dintre care 168.000 din Indonezia.