Peste 50% dintre români cred că Republica Moldova e mai apropiată de România şi UE decât de Rusia

Majoritatea românilor consideră că Republica Moldova este apropiată mai degrabă de România şi Uniunea Europeană, iar un sfert dintre cei chestionaţi cred că de Rusia, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, difuzat marţi.
Iulian Tudor
26 nov. 2013, 11:20
Peste 50% dintre români cred că Republica Moldova e mai apropiată de România şi UE decât de Rusia

Conform acestuia, 51,7% dintre respondenţi cred că Republica Moldova/Basarabia este apropiată mai degrabă de România şi UE, în timp ce 25,7% au optat pentru Rusia şi Uniunea Eurasiatică. 15,8% nu au luat în calcul nicio variantă, iar 6,8% au răspuns „Nu ştiu” sau „Nu răspund la această întrebare”.

44,4% dintre români declară că au văzut în spaţiul public inscripţii de tipul „Basarabia pământ românesc”/ „Basarabia e România”, în timp ce 52,1% au răspuns negativ.

Acelaşi sondaj arată că 28,4% dintre români cred că, pe viitor, Republica Moldova/Basarabia va rămâne aşa cum este din punct de vedere geopolitic, 25,6% apreciază că se va integra în UE, iar 25,1% cred că se va uni cu România.

„Prin cumularea datelor, rezultă că majoritatea (50,7%) cred că Republica Moldova va avea pe viitor un parcurs european (integrare sau unire). Doar 7,5% consideră că Republica Moldova se va apropia de Rusia;13,4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare”, se precizează într-un comunicat al INSCOP remis Agerpres.

61,7% dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, dacă integrarea europeană a ţării vecine s-ar dovedi imposibilă, în timp ce 22,7% nu ar fi de acord.

În privinţa dificultăţilor în calea unei eventuale uniri, potrivit INSCOP Research, respondenţi au optat pentru opoziţia Rusiei (52,4%), opoziţia unor cercuri din Moldova (10,5%), opoziţia unor cercuri din România (8,3%), opoziţia Occidentului (6,7%), altele nenominalizate (18,5%). 3,6% au reprezentat non-răspunsuri.

„Trebuie observat faptul că, spre deosebire de ce ne arată datele uzuale de sondaj disponibile din Republica Moldova, românii cred că Moldova este mai apropiată de UE, decât de Rusia într-o proporţie ceva mai mare decât o cred chiar şi cetăţenii republicii de peste Prut”, afirmă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 7-14 noiembrie 2013, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 80 de localităţi. Volumul eşantionului a fost de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'