Potrivit autorităţilor, în primele trei zile de pelerinaj aproximativ 55.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, timpul de aşteptare fiind de peste cinci ore.
Joi seară, la rândul care depăşeşte un kilometru aşteaptă peste 6.000 de pelerini.
„A crescut numărul de pelerini faţă de primele zile, asta şi pe fondul vremii prielnice. Vin în continuare oameni, se aşează la rând, nu au fost probleme deosebite”, a declarat Ionuţ Catană, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură ordinea publică în timpul pelerinajului religios de la Iaşi.
În cele trei zile de pelerinaj, 140 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 12 dintre acestea au fost transportate la spital, cu diverse afecţiuni.
Totodată, au fost amendate 25 de persoane, în principal pentru cerşetorie.
Joi seară, pe străzile din centrul Iaşiului va avea loc pelerinajul „Calea Sfinţilor”, racla cu sfintele moaşte urmând a fi purtată pe umeri de către preoţi.
Anul acesta, pelerinii care vin la Iaşi se pot închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.
Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane în cursul dimineţii de marţi, în cadrul unei procesiuni religioase, după care au fost aşezate în curtea lăcaşului de cult într-un baldachin special amenajat.
Sute de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în timpul pelerinajului de la Iaşi. Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.
Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.