Numărul morţilor cauzate de epidemia de febră hemoragică Ebola se ridică la 5.689 dintr-un număr total de 15.935 persoane infectate cu virus, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat publicităţii miercuri, scrie AFP.
Precedentul bilanţ al OMS, publicat vineri, anunţase 5.459 de morţi din 15.351 de cazuri. Noul bilanţ se referă la datele primite până pe 23 noiembrie.
Organizaţia consideră că datele acestor bilanţuri sunt subestimate.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a pornit din Guineea la sfârşitul lui decembrie 2013. Pe 23 noiembrie, în această ţară se înregistrau 1.260 de decese din 2.134 de cazuri.
În Liberia, erau contabilizate 3.016 persoane decedate din 7.168 de cazuri.
În Sierra Leone, OMS a recenzat 1.398 de morţi din 6.599 de cazuri înregistrate.
Aproximativ 600 de cazuri au fost înregistrate într-o săptămână în aceste trei ţări din Africa de Vest, cele mai lovite de epidemie. OMS consideră că situaţia este stabilă în Guineea, stabilă sau în declin în Liberia şi „fără îndoială în creştere” în Sierra Leone, cu 385 de noi cazuri confirmate într-o săptămână.
În Mali, ultima ţară lovită de virus, OMS a anunţat opt cazuri care s-au soldat cu şase decese.
Bilanţul din Nigeria şi Senegal a rămas neschimbat după 57 de zile, cu 20 de cazuri, dintre care opt mortale în Nigeria şi unul în Senegal, un student originar din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de autorităţi pe 10 septembrie. Aceste două ţări au fost retrase de pe lista ţărilor unde epidemia face ravagii.
Bilanţul deceselor printre membrii personalului sanitar s-a agravat în continuare, cu 340 de morţi (plus trei de la ultimul bilanţ) din 592 de contaminări (plus patru).
În Statele Unite, au fost înregistrate patru cazuri, însă numai un pacient liberian, revenit din ţara sa natală, a murit din cauza acestei boli, potrivit bilanţului anunţat pe 16 noiembrie. (Un medic din Sierra Leone evacuat în Statele Unite a decedat acolo pe 17 noiembrie.)
Spania a cunoscut un caz de infectare, o infirmieră care s-a ocupat de doi misionari contaminaţi şi repatriaţi la Madrid unde au încetat din viaţă în august şi, respectiv, septembrie. Ulterior, infirmiera a fost declarată vindecată, mai scrie AFP.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza)