ÎNSCRIERE GRĂDINIŢĂ. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare – în regim opţional – o aplicaţie informatică de colectare a cererilor (disponibilă pe tot parcursul perioadei de înscriere), fiecare inspectorat şcolar având posibilitatea de a o utiliza în fiecare zi de înscriere sau doar la sfârşitul procesului în sine. 27 de judeţe şi Municipiul Bucureşti au optat pentru utilizarea aplicaţiei, astfel că în cursul acestei zile au fost introduse în sistem 6.341 de cereri de înscriere, dintre care 3.320 în Capitală.
Introducerea datelor în aplicaţia informatică este o procedură separată de depunerea propriu-zisă a cererilor de înscriere la secretariatele grădiniţelor. Prin urmare, este exclusă apariţia unor probleme tehnice în procesul de colectare a acestor cereri. Aplicaţia este disponibilă în mod continuu, rulând pe un ansamblu de 10 servere, în sistem redundant. În cazul în care se constată eventuale congestii, termenul mediu de punere în funcţiune a unor noi servere este de cel mult 5 minute.
Pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar public (toate grupele de vârstă: mică, mijlocie şi mare).
Vezi şi: ÎNSCRIEREA LA GRĂDINIŢĂ: Lista cu LOCURILE LIBERE pentru copiii care merg prima oară la grădiniţă
Ministerul a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la 1 august a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere.
Înscrierile pot continua şi după data de 1 august, în limita locurilor disponibile. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2-3 ani).
ÎNSCRIERE GRĂDINIŢĂ. Locurile libere vor fi ocupate şi pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri, printre acestea fiind apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate al copilului înmatriculat în acea grădiniţă, părinte unic întreţinător de familie sau încadrarea în grad de handicap a copilului, înscrisă într-un certificat medical.
Fiecare grădiniță este obligată să afișeze următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016 (pe grupe de vârstă), criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil. Criteriile generale vor fi aprobate de Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi se aplică în baza unor documente doveditoare, prezentate de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului.
Perioadele de înscriere şi reînscriere la nivelul fiecărei grădiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea unităţilor de învăţământ. Ambele categorii de informaţii vor fi afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor şi publicului interesat. În măsura în care este posibil, informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor (dacă există) şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a publicat LISTA LOCURILOR LIBERE LA GRĂDINIŢĂ pentru anul şcolar 2015-2016. DESCARCĂ DE AICI DOCUMENTUL
ÎNSCRIERE GRĂDINIŢĂ. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:
Pentru soluţionarea diferitelor situaţii legate de reînscriere/înscriere în unităţile de învăţământ preşcolar, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor consilia şi sprijini părinţii, ţinând cont, cu precădere, de interesul educaţional al copilului.