Vouchere sociale 2022. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat că, la fiecare tranşă de ajutoare acordată, ministerul pe care-l conduce împreună cu ANAF verifică beneficiarii acestor carduri sociale. Astfel, în urma verificărilor, cei care cumulau mai mutle venituri şi depăşeau pragul de 1.500 de lei au rămas fără carduri sociale.
„Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc şi celor înregistrate din pensii. (…). La fiecare tranşă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF şi cei care cumulează venituri şi din alte surse şi depăşesc pragul de 1.500 de lei sunt eliminaţi. (…) Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare şi dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, a declarat ministrul.
Marcel Boloș a dat, de asemenea, asigurări că 50% din fondurile pentru ajutoarele sociale vor fi suportate din fondurile naționale iar cealaltă jumătate va fi suportată de Uniunea Europeană. De asemenea, ministrul a mai precizat că familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de sprijinul financiar în valoare de 250 de lei, în cazul în care se va dispune prelungirea valabilității. Ministrul a atras atenţia asupra faptului că persoanele care înregistrează venituri peste plafonul impus de pensia minimă socială nu intră în categoria de sărăcie extremă.
Marcel Boloș a declarat că se fac demersuri pentru prelungirea valabilităţii voucherelor sociale, dar că vor mai fi triate categoriile de români care vor putea beneficia de aceste ajutoare.
„Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilităţii voucherelor sociale îl facem, dar cred eu că nu vor mai fi voucherele acordate pentru toate categoriile de beneficiari care au fost până acum în legislaţie. (…) Adică, cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt consideraţi, din punct de vedere al comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă. (…) Familiile vulnerabile rămân în continuare”, a declarat ministrul Boloş.
În cadrul programului Sprijin pentru România beneficiarii primesc în patru tranşe câte 250 de lei, cu ajutorul cărora pot cumpăradoar alimente, nu tutun şi nici alcool. Cardul nu poate fi folosit de altcineva decât de benficiar. Pentru a demonstra acest lucru, în momentul în care îşi fac cumpărăturile, aceştia sunt obligaţi să prezinte un act de identitate. Excepţie fac persoanele cu dizabilități care nu se pot deplasa. În această situație, cel mandatat de proprietar să folosească voucherul social trebuie să ii prezinte casierului un document care să ateste proprietarul cardului.
Următoarea tranșă va fi acordată în luna noiembrie, iar ce-a de-a patra și ultima va fi livrată în luna ianuarie a anului 2023.
Citeste si Vouchere sociale 2022. În ce situaţii ţi se blochează cardul. Ce alimente nu trebuie să cumperi