Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat, sâmbătă, că, în ultima săptămână, poliţiştii rutieri au fost prezenţi în special pe drumurile pe care s-au înregistrat valori mari de trafic ca urmare a numărului mare de persoane care s-au întors din minivacanţa de Sărbători, dar şi pe cele pe care s-a circulat în condiţii de iarnă, informează Mediafax.
Cu ocazia acestor acţiuni, 614 conducători auto au fost sancţionaţi pentru că nu şi-au echipat autovehiculele cu anvelope de iarnă.
Citeşte şi Când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ. Ce AMENZI riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă
Conform purtătorului de cuvânt al MAI, în zonele unde a nins abundent poliţiştii au acţionat inclusiv pentru monitorizarea modului în care administratorii de drumuri şi operatorii economici au intervenit pentru deszăpezire. Astfel, 23 de administratori de drumuri şi operatori economici din ţară au fost sancţionaţi cu peste 100.000 de lei.
„Referitor la situaţia din Bucureşti, Poliţia Capitalei a efectuat controale la toate cele şase societăţi comerciale aflate în contract cu Primăria municipiului Bucureşti şi primăriile de sector, toate şase fiind sancţionate contravenţional în această săptămână pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumurilor publice pe timp de iarnă. Pe tot parcursul sezonului rece se va continua monitorizarea şi controlul activităţii administratorilor şi a societăţilor comerciale pe linia întreţinerii drumurilor publice pe timp de ninsoare şi polei”, a declarat Monica Dajbog.
Ea a amintit că, din dispoziţiile ministrului Afacerilor Interne, fiecare Prefectură a afişat pe site-ul oficial contractele de deszăpezire încheiate pentru fiecare segment de drum, incluzând firmele care au contractat aceste servicii şi valoarea acestor contracte.
De asemenea, în această săptămână, când mare parte din ţară s-a aflat sub avertizări de viscol şi ninsori, aproximativ 23.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră au intervenit zilnic pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo.
Purtătorul de cuvânt al MAI a menţionat că, în primele şapte zile ale anului, au trecut frontiera cu Republica Moldova peste 125.000 de persoane, cu 37 la sută mai multe faţă de anul trecut, peste 75.000 de persoane fiind verificate pe sensul de intrare în ţară. În ceea ce priveşte frontiera de vest, timpii medii de aşteptare la ieşirea din ţară nu au depăşit 20 de minute.
„Menţionăm că, în primele zile ale anului, traficul prin punctele de trecere a frontierei s-a menţinut la valori ridicate, fiind înregistrată o creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut. În perioada 1-7 ianuarie 2016, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 916.000 de persoane, dintre care 546.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 370.000 pe sensul de intrare în ţară. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera doar aproximativ 680.000 de persoane”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.
Conform sursei citate, pe frontiera de vest s-au înregistrat 446.000 de treceri, comparativ cu 344.000 în 2015.
Totodată, în ultima săptămână, angajaţii MAI au desfăşurat 12.555 de intervenţii la evenimente, au întocmit peste 2.000 de dosare penale şi au aplicat aproximativ 35.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 8,3 milioane de lei.
Aproape 9.752 de intervenţii au fost pentru situaţii de urgenţă, dintre care peste 6.600 ale echipajelor SMURD şi peste 682 pentru stingerea incendiilor.
În cursul acestei săptămâni, peste 300 de jandarmi montani au acţionat, zilnic, la nivel naţional pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.
Potrivit datelor MAI, s-a intervenit şi s-a acordat sprijin unui număr de 13 turişti care au suferit diverse traumatisme în timp ce schiau pe pârtii din Braşov, Maramureş, Hunedoara şi Suceava. De asemenea, s-au desfăşurat misiuni de căutare-salvare în judeţul Vâlcea, în Masivul Parâng, şi în judeţul Braşov, în Masivul Postăvaru.
Jandarmii au asigurat ordinea publică la ceremoniile religioase care au avut loc de Bobotează în mai multe localităţi din ţară, cea mai numeroasă participare fiind în Constanţa, Bucureşti, Zalău, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi şi Timişoara.
Citeşte şi Ce poţi face iarna când nu ai lanţuri şi maşina rămâne împotmolită în zăpadă
Monica Dajbog a menţionat şi că, odată cu începerea şcolii, vor acţiona zilnic peste 7.000 de forţe de ordine.
„O atenţie sporită va fi acordată zonelor din apropierea celor peste 20.000 de şcoli gimnaziale, grădiniţe, licee şi colegii, ţinând cont de faptul că de luni reîncep cursurile. Pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi al cadrelor didactice, vor acţiona zilnic peste 7.000 de forţe de ordine publică, care alcătuiesc dispozitivele de siguranţă publică din zona unităţilor de învăţământ”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAI.
Cât este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă
Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.