Peste 7.000 de români pleacă în croaziere în 2012. VEZI cât a costat cea mai scumpă vacanţă

Aproximativ 7.000 de români vor sfida criza economică şi în acest an şi se vor răsfăţa pe un vas de croazieră, undeva pe mările şi oceanele lumii. Chiar dacă pentru mulţi români, vacanţele pe croazieră au fost un lux pe care nu şi-l puteau permite, acum ele au devenit un lux accesibil, iar ofertele sunt pentru toate buzunarele şi pentru toate vârstele.
Romania TV
13 mart. 2012, 06:50
Peste 7.000 de români pleacă în croaziere în 2012. VEZI cât a costat cea mai scumpă vacanţă

Vasele de croazieră sunt o alternativă perfectă de petrecere a unei vacanţe reuşite, care îmbină mâncărurile alese, răsfăţul şi relaxare, cu vizite în cele mai mari porturi ale lumii şi oraşele care le găzduiesc.

Croazierele se organizează tot timpul anului, însă cele mai căutate sunt cele din timpul verii şi din timpul Sărbătorilor de Iarnă, iar destinaţiile sunt nenumărate, cu preţuri care pornesc de la câteva sute de euro şi care ajung până la zeci de mii de euro.

Croazierele perferate ale românilor: Marea Mediterană, Marea Nordului, insulele Caraibe

Cele mai căutate destinaţii de către turiştii români sunt Marea Mediterană, Marea Nordului şi insulele Caraibe. Pentru cea din urmă destinaţie, îmbarcarea se face în Miami, SUA, ceea ce înseamnă că pe lângă preţul croazierei în sine, turiştii trebuie să mai scoată din buzunar bani pentru transport şi pentru viză.

„Cele mai căutate destinaţii sunt Marea Mediterană, Marea Nordului şi insulele Caraibe. În funcţie de ofertă, clientul îşi poate plăti singur transportul până la vas sau transportul poate fi inclus în pachet, aşa cum este cazul croazierelor cu plecare din SUA”, a spus, pentru RTV.NET, directorul agenţiei Paralela 45, Alin Burcea.

Cele mai solicitate destinaţii sunt şi dintre cele mai scumpe. Astfel că, o croazieră pe Marea Mediterană costă între 400 şi 2.500 de euro de persoană, în functie de tipul cabinei şi de momentul rezervării. Pentru o vacanţă la fiordurile norvegiene, un turist trebuie să scoată din buzunar între 900 şi 4.000 euro de persoană, iar pentru una în Peninsula Scandinavă, preţurile sunt cuprinse între 700 şi 3.000 de euro.

O săptămână pe croazieră costă circa 1.000 de euro

În 2011, în ciuda crizei economice, circa 7.000 de români au plecat pe croaziere. Pentru anul 2012, agenţii estimează că cifra ar putea fi depăşită uşor.

„În 2011, circa 7.000 de români au cumpărat de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe pachete turistice şi au plecat pe croaziere. În 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia este puţin mai slabă, dar încă este prea devreme să se dea o situaţie a rezervărilor. Este posibil ca în 2012 să se depăşească 7.000 de turişti„, a explicat, pentru RTV.NET, consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Un turist român scoate din buzunar, în medie, pentru o croazieră de o săptămână, circa 1.000 de euro, la care se adaugă încă 400 – 500 de euro, transportul până la navă, dacă aceasta este în Europa. Dacă turiştii nu au optat pentru un pachet all-inclusive, cu mâncare, gustare şi băutură, incluse, atunci este bine să mai aibă cel puţin 1.000 de euro, bani de cheltuială.

Pentru un cuplu, media de cheltuială pentru şapte zile de croazieră este de circa 1.000 de euro. Este recomandat să aibă bani în plus, un minim de 1.000 de euro pentru mâncare, băutură, vizite în orasele unde se acostează. Pe lângă banii pentru croazieră, dezavantajul este că turiştii trebuie să plătească transportul până la navă, încă 400-500 de euro de persoană„, a mai spus Traian Bădulescu.

Românii mai norocoşi, cu dare de mână, îşi pot permite să cheltuiască sume importante pentru acest gen de distracţie. De exemplu, un cuplu de tineri îndrăgostiţi a plătit peste 40.000 de euro pentru o combinaţie de trei croaziere care a durat trei săptămâni. Există şi cazuri când turiştii români au plătit 50.000 de euro, 70.000 de euro sau 100.000 de dolari pentru o vacanţă de lux.

Rezervările reduc preţul unei croaziere cu 40%

Cei care visează la o croazieră departe de lumea civilizată, undeva departe pe oceanele lumii, trebuie să ştie că îşi pot permite acest lux dacă îşi rezervă din timp pachetele turistice. Vestea bună este că o rezervare cu cel mult şase luni înainte reduce o croazieră chiar şi cu 40%. „Perioada de early-booking este întotdeauna la sfârşitul anului, începutul anului următor. O rezervare din vreme poate să facă o croazieră mai ieftină chiar şi cu 40%”, a precizat Traian Bădulescu.

Potretul turistului care merge pe croaziere

Chiar dacă există credinţa că persoanele în vârstă merg cel mai des în croaziere, situaţia nu este deloc aşa. Cei care aleg vacanţele pe un vas de croazieră au vârste cuprinse între 22 de ani şi 90 de ani, aparţin unor categorii sociale diverse, cu condiţia să dispună de ceva bani.

Pentru a împăca toate categoriile de vârstă, operatorii din turism organizează croaziere pentru tineri, cu spectacole de carnaval, discoteci, pentru adulţi şi pentru seniori, unde programul este mai rafinat, de lux, uneori cu costumaţie obligatorie.

„Publicul este eterogen, iar pentru fiecare categorie de vârstă există croaziere specifice pentru a evita situaţiile în care tinerii ajung pe un vas plini cu pensionari. Pe lângă bani, cei mai mulţi dintre cei care aleg genul acesta de petrecere a vacanţelor au un anumit grad de educaţie”, a precizat Traian Bădulescu.

Croazierele, în România din 1999, dar cererea este în continuă creştere

Vacanţele pe vasele de croazieră au fost introduse în România în 1999 de către o agenţie de turism. Şi înainte de 1999 cei cu dare de mână plecau în croaziere, însă pachetele se cumpărau, prin intermediari, de la agenţiile de turism din străinătate. Din 1999 până în prezent, cererea pentru croaziere a crescut permanent.De când au intrat pe piaţa din România, croazierele au fost în permanentă creştere. Chiar şi în pofida crizei, ele au avut un real succes. Anul 2011 a fost cel mai bun an pentru operatorii care vând vacanţe pe croaziere. Mulţi dintre oamenii cu bani au început să se obişnuiască cu astfel de vacanţe din anul 2009, chiar la începutul crizei. Atunci au scăzut mult preţul pachetelor, iar turiştii au profitat„, a conchis Traian Bădulescu.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană