Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Potecţiei Sociale (MMFPS), în total sunt înregistraţi 715.536 de beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei, venitului minim garantat sau indemnizaţiei pentru creşterea copilului, potrivit Mediafax.
„Primarii au avut obligaţia de a trimite la Agenţia Naţională de Prestaţii şi Inspecţie Socială datele cu persoanele care beneficiază de indemnizaţie creştere copil, alocaţie de creştere a familiei şi venitul minim garantat şi dacă au taxele locale plătite la zi. Marţi a fost făcută centralizarea. 10,21% dintre beneficiari nu şi-au plătit taxele locale. Aceste persoane vor fi suspendate din plată pe o perioadă de cinci luni de zile. Vor fi repuşi în plată după ce ăşi vor plăti taxele”, a declarat pentru Romania TV Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Dintre aceştia, 10,21 la sută au restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale. Judeţele cu cei mai mulţi restanţieri sunt Mureş (23,4 la sută), Dolj (17,12 la sută), Bacău (16,9 la sută), Sălaj (16,43 la sută) şi Giurgiu (16,18 la sută). În Capitală, 7,92 la sută dintre cei care primeau ajutoare sociale nu şi-ai plătit impozitele, în cazul acestora plata prestaţiilor sociale urmând să fie suspendată.
Potrivit MMFPS, alocaţia de susţinere a familiei a fost suspendată în cazul a 11,65 la sută dintre cei 347.469 de beneficiari, adică 40.463 de restanţieri.
Venitul minim garantat nu se va mai acorda în 10,84 la sută dintre cele 190.490 de cazuri înregistrate, adică 20.654 de restanţieri. Indemnizaţia de creştere a copilului se suspendă pentru 6,71 la sută dintre cei 177.577 de beneficiari, adică 11.921 de rstanţieri.
Astfel, din februarie vor fi suspendate ajutoarele sociale pentru 73.038 de beneficiari care au restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale.
Toţi primarii au fost obligaţi să transmită, până în 31 ianuarie, Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială (ANPIS) situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale – venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului – care nu şi-au plătit impozitele locale.
Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată începând din 1 februarie, reprezentanţii ANPIS urmând să îi înştiinţeze despre suspendarea plăţii.
Aceştia sunt repuşi în drepturi în momentul în care fac dovada plăţii taxelor. Astfel, dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de cinci luni de zile, reintră în plată şi vor primi şi drepturile din urmă. „În situaţia în care nu plătesc restanţele în această perioadă de timp, dosarul se suspendă, iar beneficiarul trebuie să ia de la capăt întreaga procedură pentru a reintra în drepturi”, a precizat MMFPS.
Echipele de specialişti de la ANPIS vor verifica în perioada următoare dacă datele transmise de primării coincid cu cifrele din registrele de la primăriile din ţară, edilii locali care nu au trimis datele corect riscând amenzi de până la 5.000 de lei.
Procedura a fost reglementată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la începutul acestui an. Actul normativ stabileşte că, începând cu anul 2012, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social familiile beneficiare au obligaţia să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.
Beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, care sunt cele prevăzute de articolul 248 literele a-c din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autovehicule. Beneficiarii de venit minim garantat care vor ieşi din plată pentru că nu şi-au plătit impozitele nu mai pot fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii, potrivit actului normativ.