Peste 70.000 de virusuri necunoscute, identificate în intestinul uman. Ce efecte au asupra organismului

Peste 70.000 de virusuri necunoscute au fost identificate de către oamenii de ştiinţă în intestinul uman. Momentan nu se cunosc efectele pe care le au asupra organismului.
Filip Stan
02 mart. 2021, 12:57
Peste 70.000 de virusuri necunoscute, identificate în intestinul uman. Ce efecte au asupra organismului
Peste 70.000 de virusuri necunoscute, identificate în intestinul uman. Ce efecte au asupra organismului

Peste 70.000 de virusuri necunoscute, identificate de oamenii de ştiinţă în intestinul uman. Efectele pe care aceste virusuri le au asupra organismului uman sunt deocamdată necunoscute.

Peste 70.000 de virusuri necunoscute, identificate în intestinul uman

Microbiomul intestinal, comunitatea de microbi care se formează în sistemul digestiv, îndeplineşte roluri esenţiale în digerarea alimentelor şi în reglarea sistemului imunitar. Există numeroase studii care corelează dezechilibrele manifestate la nivelul microorganismelor din intestin cu boli ale ficatului, obezitate şi chiar alergii.

Cu toate acestea, medicina cunoaşte şocant de puţine lucruri despre microbiom. Deşi microbiomul include o mare varietate de microorganisme – inclusiv virusuri şi bacterii – studii anterioare s-au concentrat doar asupra bacteriilor din intestin pentru că acestea sunt mult mai uşor de detectat, relatează Agerpres.

În noul studiu, un grup de cercetători a apelat la metagenomică pentru a identifica diferitele virusuri din microbiom. Această metodă implică analiza totalităţii materialului genetic al unei comunităţi de microbi în ansamblu şi apoi cartografierea secvenţelor individuale specifice diferitelor specii. Ei au analizat peste 28.000 de mostre de microbiom prelevate de la voluntari din 28 de ţări.

Acest proces a dus la identificarea genomurilor complete pentru peste 140.000 de specii de virusuri din intestinul uman. Deşi în intestine trăiesc numeroase tipuri de virusuri, cercetătorii s-au concentrat doar asupra celor care infectează bacterii – virusurile bacteriofage.

Citeşte şi Persoanele care au fost infectate cu COVID ar putea face o singură doză de vaccin. Ce arată datele celui mai recent studiu!

Ei şi-au limitat cercetarea la virusurile bacteriofage pentru că „suntem încă în proces de a înţelege rolul lor în sănătatea umană”, conform declaraţiei lui Luis Camarillo-Guerrero, coordonatorul acestui studiu şi cercetător la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie. „Putem probabil spune că marea majoritate a acestor virusuri nu au efecte negative asupra stării noastre de sănătate, fiind pur şi simplu vorba despre componente ale microbiomului organismului uman”.

Virusurile bacteriofage ar putea îndeplini un rol central în microbiomul intestinal, spre exemplu, prin transmiterea spre gazdele lor bacteriene a unor trăsături şi caracteristici care le oferă anumite avantaje şi prin influenţarea modului în care aceste bacterii evoluează.

„Iar cum comunităţile bacteriene reprezintă o componentă extrem de importantă a sistemului digestiv, nu este greu să ne imaginăm că (virusurile) bacteriofage ar putea îndeplini un rol cheie în menţinerea unui echilibru sănătos în intestinul nostru”, a declarat Camarillo-Guerrero pentru Live Science. Există însă şi cazuri cunoscute în care bacteriofagele pot provoca boli – spre exemplu, atât difteria (o gravă infecţie bacteriană) cât şi botulismul (o maladie gravă care atacă centrii nervoşi ai organismului) sunt provocate de toxine care sunt codate de genele unor virusuri bacteriofage.

Citeşte şi Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus

Cercetătorii au publicat genomurile acestor virusuri într-o bază de date denumită „Gut Phage Database” care poate fi folosită pentru studii ulterioare asupra acestor virusuri. „Un genom este ca o matriţă a unui organism. Nivelul de informaţii pe care le putem obţine dacă cunoaştem doar secvenţa ADN a unui organism este foarte mare”, a mai declarat Camarillo-Guerrero, conform Live Science.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, redenumită în glumă de internauți ‘Kremlin Headquarters’
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A murit pe PÂRTIA de SKI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe